Hladnejši dnevi in pomanjkanje rastlin lahko naše vrtove precej okrnijo, zato pride v ospredje predvsem struktura vrtov. To lahko poudarite z različnimi podrobnostmi, na primer z novo ograjo, zanimivimi kiparskimi umetninami ali dinamično oblikovanimi podporniki rastlin. Ker je že čas, da občutljivejše rastline zaščitite pred mrazom, lahko zaščitno folijo ali mulčenje uporabite tudi kot okrasno dopolnitev vrta.

Prostor za posedanje

Čeprav se temperature vztrajno spuščajo, pa lahko kljub temu v kotičkih vrta in okolici doma ustvarite prostor za sedenje. Umestite ga na sončno mesto; izdelate ga lahko iz lesenih desk, okrasite pa s podrobnostmi, ki jih najdete doma. Starinsko izrezljana maska iz lesa bo kot nalašč, dodajte ji še manjšo dekoracijo iz žice ali kovine. V kotiček vrta lahko prinesete tudi pletene stole in manjšo kovinsko mizico.

gardens_a_garden_for_all_007.jpg

Uporabna dekoracija

Združujte funkcionalnost z estetsko dovršenostjo, in sicer tako, da mulčenje − s katerim bi v vsakem primeru zavarovali rastline oziroma tla okoli njih − nasujete na gosto po gredicah in okoli trajnic. Mulčenje dodajte tudi okoli manjših dreves, tako da ustvarite enakomeren krog iz vejic, listja, lesenih ostružkov in podobnega.

Premišljeno urejanje okolice

Če nameravate podirati grmovnice ali drevesa, vam priporočamo, da vedno najprej pogledate iz hiše, kakšen vpliv bo poseg imel na razgled iz notranjosti doma na okolico. Verjetno boste želeli zakriti neprivlačne poteze vaše soseske in pogled preusmeriti le na določene predele vrta. Tam lahko posadite različne okrasne trave.

ornamental_grasses3.jpg

Vrt odenite v več plasti, da ustvarite privlačno podobo in privabite ptice. Za slednje pa v zimskih mesecih poskrbite tako, da jim pripravite tudi ptičjo krmilnico, ki jo stabilno pritrdite na varno višje ležeče mesto.