Izbira barve

Za mnoge je to najtežji del postopka. Prava barva lahko namreč ustvari bolj prijetno vzdušje ter vas celo napolni s pozitivno energijo. Navdihne vas lahko tudi umetniško delo ali preproga v prostoru, ki ga boste prebarvali. Najlažje je namreč enostavno poiskati barve, ki se najlepše skladajo. Priskrbite si lahko tudi vzorce barv in jih pridržite k pohištvu, tlom in dekoraciji. Tako boste videli, kakšen učinek ustvarijo. Izberite tri favorite in vsakega v velikem kvadratu nanesite na steno. Po tednu dni boste zagotovo ugotovili, katera barva vam najbolj ustreza.

Kombiniranje barv

Če boste v enem prostoru pleskali z več kot eno barvo, si zapomnite nekaj pravil. Temnejšo barvo vedno uporabite pod svetlejšo. Svetlejša bo tako pritegnila več pozornosti, temnejša pa bo stanovalcem dala močnejši občutek prizemljenosti. Strop lahko prebarvate tako s svetlejšim kot tudi s temnejšim odtenkom. Temnejši odtenek bo prostor spremenil v bolj udobnega in domačnega, svetlejši pa v bolj zračnega.

light_living_room1.jpg

Barvni učinki

Če kak del stene slabo prepleskate, se lahko dela vedno lotite znova, zato se je z barvami lažje igrati na stenah kot pa denimo pri izbiri pohištva. Kupite lahko barvo, ki obljublja nekoliko drugačen končni učinek - denimo kovinski videz, ali pa navadno barvo zamažete z navadno gobo.Letos pa je moderno tudi kombiniranje dveh močnih barvnih odtenkov.

Končni videz

Stene, ki so nekoliko poškodovane, prebarvajte s popolnoma mat barvo, ki ne odbija svetlobe in tako skrije pomanjkljivosti. Sicer pa se lahko odločite tudi za bleščeče odtenke, ki dom vizualno spremenijo v prostornejšega, enostavno pa jih je tudi ohranjati čiste.

Količina barve

Seštejte širino vseh sten, ki jih boste prepleskali, nato pa število pomnožite z višino ene stene (od tal do stropa). Od števila nato odštejte vsa vrata in okna. Za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje po navadi potrebujete okoli štiri litre barve. Upoštevajte pa tudi število slojev, ki jih boste nanesli.

living_room_lighting.jpg

Priprava na pleskanje

Iz sobe odstranite vse, kar bi vam lahko bilo v napoto, kar se lahko umaže, pa prekrijte s plahtami. Stene obrišite z raztopino vode in kančka detergenta za pranje posode. Tako boste odstranili umazanijo, prah in maščobo. Zapolnite vse razpoke in stene zbrusite. Vse površine še enkrat obrišite z mokro krpo, nato pa pripravite čopiče.

Prelepite površine, ki jih ne boste pleskali

Kupite zaščitni trak za pleskanje in z njim prekrijte strop, okna, vrata in kar koli drugega, kar lahko po nesreči popackate. Tako bo soba po pleskanju delovala veliko bolj urejeno, veliko bolj enostavno pa boste lahko tudi pleskali v ravnih linijah.

Tanek sloj barve

Veliko ljudi pleska s preveč barve na čopiču. Najverjetneje zato, ker želijo delo čim prej končati, zato nanesejo le en sam debelejši sloj.  Toda končni videz bo veliko bolj privlačen, če se boste malo bolj potrudili in nanesli več tanjših slojev.

45586_tropical_ece.jpg

Več idej, kako zanimivo prebarvati prostore, pa si lahko ogledate tukaj.