Radon je radioaktiven plin, ki se ustvarja med razkrajanjem urana v umazanijo, zemljo, kamenje ali vodo. Če doslej niste nikoli testirali bivalnih prostorov za radon, verjetno ne veste, ali se morda kopiči prav v vašem domu. Plin namreč lahko prodre v notranjost doma skozi razpoke, špranje ali skozi vodovodni sistem. K sreči pa lahko opravite enostaven test, s katerim ugotovite prisotnost radona.

radon_dringt_ins_haus_ein_01.jpg

Test, ki rezultate pokaže v krajšem času

Prisotnost radona lahko izmerite s posebnim testom, ki ga lahko kupite na spletu ali na inštitutu Jožef Štefan. Obstajata dva tovrstna testa, in sicer krajši, ki pokaže rezultat v  dveh dneh, in daljši; slednji rezultate poda v devetdesetih dneh. Test je običajno iz scintilacijske tekočine. Ne glede na to, kakšen test kupite, pa morate vsa okna in vrata v domu zapreti vsaj dvanajst ur pred začetkom testiranja, zaprta pa naj bodo tudi med opravljanjem preizkusa. Za natančnejše branje količine radona v bivalnem prostoru izključite tudi vse prezračevalne naprave, ki omogočajo kroženje zraka iz zunanjosti v notranjost.

radon_test.jpg

Komplet za testiranje radona nato namestite na najnižje ležeče predele vašega doma, ki jih pogosto uporabljate. Merilnika nikakor ne dodajajte v kuhinjo ali kopalnico. Če kleti ne uporabljate pogosto, pa merilnik namestite v pritličju. Pri tem bodite pozorni, da ga postavite vsaj 40 centimetrov nad tlemi in stran od vlage, med merjenjem pa ga ne premikajte. Sledite navodilom proizvajalca in opravljen test pošljite v analizo na inštitut oziroma k proizvajalcu opreme. Rezultate boste predvidoma prejeli v nekaj tednih.

Če dobljeni rezultati kažejo, da je količina radona v zaprtih prostorih več kot 4 pikocurieje na liter, morate sprejeti nekaj varnostnih ukrepov za znižanje količine radona, saj je vsebnost previsoka. Priporočeno pa je tudi ponoviti testiranje.

Test, ki rezultate pokaže v 90 dneh

Namesto prvega sicer lahko kupite tudi bolj natančen test, ki rezultate pokaže v devetdesetih dneh, vendar pa vam svetujemo, da slednjega uporabite le takrat, ko prostore testirate že drugič, če je to seveda potrebno.