Redno čistite prah

Gospodinjska dela nam niso preveč všeč (le komu so) in raje počnemo kaj bolj zanimivega, toda redno čiščenje izboljša tudi kakovost zraka. Posebno skrbno vsak teden očistite prah; vse površine obrišite z vlažno krpo. Ne pozabite na površine, ki jih težje dosežete oziroma niso tako vidne (denimo zgornji del hladilnika ali stropnega ventilatorja).

Poskrbite za kosmatince

Če imate hišne ljubljenčke, jih redno umivajte in krtačite, sicer bodo po vsem stanovanju pustili veliko dlake; redno pa čistite tudi njihove posteljice in jih po možnosti operite v vroči vodi. Kosmatinci naj se raje tudi ne zadržujejo v prostoru, kjer spite.

Zračite vsak dan

Vsak dan na stežaj odprite okna in v vse prostore spustite nekaj svežega zraka. To je še posebno pomembno, potem ko ste čistili, kuhali ali pleskali. Prav tako med kuhanjem ne pozabite vključiti nape, sicer se bodo dim, maščoba in škodljiva para pomešali z zrakom.

balcony_may07.jpg

Odrecite se preprogam in zavesam

Če načrtujete prenovo ali novogradnjo, skrbno premislite, kako boste poskrbeli za čim boljšo kakovost zraka. Namesto preprog se raje odločite za trdna tla, ki jih je lažje vzdrževati, namesto zaves pa raje izberite senčila, na katerih se nabira manj prahu. Sobne rastline v vseh prostorih izboljšajo kakovost zraka.

Namestite čistilec zraka

Svoj dom lahko opremite tudi s čistilcem zraka. Izbirate lahko med majhnimi napravami ter celo velikimi sistemi za vso hišo. Vsekakor pred nakupom preverite, da izbran model povsem ustreza velikosti vaših prostorov.

Redno perite vse tkanine

Veliki kosi tkanin lahko  vsebujejo tudi pršice in druge alergene, zato redno perite posteljnino, zavese in pokrivala, in sicer v vroči vodi, ki ima najmanj 60 stopinj Celzija. Prav tako pred uporabo operite vse nove tkanine, saj lahko še vedno vsebujejo kemične snovi, ki so se jih navzele v proizvodnji.

white_laundry_590.jpg

Odstranjujte vlago

Nadzorujte vlago v vašem domu, sicer lahko vaš zrak zastruplja tudi plesen. Posebno v že tako vlažnih prostorih, kot sta kopalnica in kuhinja, morate poskrbeti za dobro prezračevanje; sicer pa vlažnost doma vzdrževati pod petdesetimi odstotki.

Izogibajte se dimu

Sveče, cigarete pa tudi kamini v zrak oddajajo dim, ki poslabša kakovost zraka. Zato raje kadite zunaj ter uporabljajte manj strupene sojine sveče in kamine, v katerih kurite suh les. Redno pregledujte dimnik.

Pozabite na umetne dišave

Izogibajte se umetnim dišavam za zrak, ki vsebujejo številne kemikalije. Raje v vodo, ki počasi vre, dodajte nekaj cimeta in klinčkov ali nekaj rezin limone in pomaranče. Uporabljate lahko tudi eterična olja.

Doma si obujte copate

Preden vstopite v svoj dom, si sezujte čevlje, saj so polni umazanije, ki je ne želite raznesti po svojih tleh. Pa tudi za svoje goste imejte vedno pripravljene čiste copate; redni gostje pa imajo lahko pripravljene že svoje.