Pregorela sijalka z žarilno nitko lahko postane vaza ali terarij oziroma prava zelena dekoracija. Za ta nenavaden okras vašega doma, ki sledi zdaj moderni estetiki industrijskega šika, pa potrebujete le malo potrebščin, nekaj časa in kanček truda. Opozorimo naj vas le, da s sijalkami ravnate previdno, saj vas steklo lahko poškoduje; to pa tudi ni projekt za otroke.

Terarij

Potrebujete sijalko, čim tanjše klešče, izvijač z ravno glavo, zaščitna očala in rokavice, pesek, posušen mah, rastlino (predlagamo tilancijo ali šopasti česen) ter žico za nakit.

terrarium_in_a_light_bulb_1.jpg

Najprej s kleščami odstranite kovinski konec sijalke. Enostavno ga dvignite na dveh straneh in odvijte. Nato odstranite črno steklo pod njim. Uporabite izvijač. Ta del je bolj nevaren, zato si lahko za več zaščite nadenete rokavice in očala.

terrarium_in_a_light_bulb_2.jpg

Nato razbite steklo, ki drži žice v sijalki. Spet uporabite izvijač, ki ga potisnite v steklo in ga polomite. S kleščami nato odstranite vso steklo in vse žice, ki so padle v  sijalko. Še vedno bodite zaščiteni z očali in rokavicami, saj je v sijalkah nekaj pritiska, zato lahko košček stekla poleti tudi proti vam.

terrarium_in_a_light_bulb_3.jpg

Tako ste ustvarili prostor, ki ga je treba zapolniti. V sijalko nasujte pesek ter dodajte mah. Pesek in mah bosta uravnavala količino vlage in preprečila, da bi se pojavila plesen. S kleščami pa nato v pesek in mah potisnite še izbrano rastlino.

terrarium_in_a_light_bulb_6.jpg

Iz žice za nakit oblikujte še preprosto okroglo stojalo za sijalko, rastlino pa zalivajte s stekleničko z razpršilko.

Vaza

Potrebujete sijalko, čim tanjše klešče, izvijač z ravno glavo, žico za nakit in klešče za žico.

Sijalko izdolbite enako, kot je opisano v navodilih za oblikovanje terarija. Nato pa ne posadite rastline, temveč s kleščami za žico odrežite 30 centimetrov žice za nakit. Upognite jo v kvadrat in dva konca spnite tako, da ju zavijete enega okoli drugega. Vzemite še en del žice, ki pa naj bo tako dolg, da ga lahko ovijete okoli okroglega dela sijalke, vendar ne povsem na sredini, temveč malo bolj proti okroglemu koncu.

lightbulb_vase_3.jpg

Žico, ki je oblikovana v kvadrat, nato položite na mizo, in vzemite še dva koščka žice, s katerima lahko nato kvadratni del pripnete na okroglega, ki je ovit okoli sijalke. Tako ste ustvarili zanimivo vazo, ki lahko krasi vašo mizo.