Pretiravanje z okrasnim pleskanjem

Okrasno pleskanje je eden izmed najlažjih načinov, kako lahko popestrimo prostor, vendar pa je trebna vedeti, kdaj se moramo ustaviti. Pretiravanje nikoli ni elegantno, deluje pa tudi neurejeno.

Stropna razsvetljava

Nič ni hujšega kot stropna svetilka, ki močno razsvetljuje ves prostor, tistim, ki so pod njo, pa daje občutek, da so na odru. Pa tudi sicer naj imajo svetilke senčila, sijalke pa naj bodo bele in ne premočne.

1_classic_living_room_0408_de.jpg

Preveč sveč na kupu

Svečke oddajajo podoben čar romantike in topline kot kamin, toda njihov učinek je lahko še veliko bolj privlačen, če so razporejene po vsem prostoru. Sicer lahko delujejo preveč nagrobno.

Pohištvo ob stenah

Posebno dnevni prostor ne sme biti urejen tako, da sta druženje in pogovor praktično nemogoča oziroma zelo otežena. To pomeni, da pohištvo ne sme biti razporejeno ob stenah, medtem ko je na sredini preveč praznega prostora. Vedno je treba pričarati občutek intimnosti. Zato morajo biti kavči in naslonjači tesno skupaj.

4_hadley_0409_xlg_26258793_de.jpg

Prevelika svetila

Svetila morajo biti izbrana tako, da so v sorazmerju s prostorom in pohištvom v njem. Včasih resnično ni dobro preveč preizkušati in zato delati napake. Tudi enostavnost lahko pusti močan vtis.

Samo en vir svetlobe

Dobra osvetlitev prostora pomeni, da so svetila razporejena na različnih višinah. Samo eno svetilo torej ni dovolj. Treba je kombinirati nekaj različnih svetilk – od namiznih do talnih in stenskih.