Arhitekta Albert B. Skiles in Lisa Knemeyer Skiles sta zasnovala podobo tega modernega domovanja, ki so ga zgradili gradbeniki pod vodstvom Garyja Kahanaka – strokovnjaka za gradnjo energijsko učinkovitih zgradb in pasivnih hiš. Tako je nastal povsem moderen dom, ki ima na eni strani bivalne prostore, na drugem delu pa delavnico in garažo. Izdelan je iz okolju prijaznih materialov po načinu pasivnega solarnega dizajna.

Nagnjeni stikajoči se strehi

allen_residence_dog_1280_px_wide_1000x542.jpg

Dve zgradbi imata enostavni nagnjeni strehi, ki se na sredini skoraj stikata in nato dvigujeta vsaka na svojo stran. Streha hiše je povsem odprta proti levi strani, medtem ko je streha garaže odprta na nasprotno stran. Med objektoma je dva metra zračnega prostora, povezana pa sta z vhodom, ki je obložen z lesenimi tramovi. Katedrali podobni stropi z izpostavljenimi lesenimi tramovi in kritjem iz borovega lesa pa se v hiši nadaljujejo na zunanjo teraso, tako da je notranjost čim bolj povezana z zunanjim svetom. Zasnova hiše je energijsko učinkovita in ima minimalen vpliv na okolje.

Pasivna zasnova hiše

allen_residence_west_elevation_1000x490.jpg

Daljša fasada hiše na južni strani omogoča pasivno solarno ogrevanje doma pozimi, poleti pa zmanjša količino v notranjost prenesene toplote. Del sten je narejen tudi iz betonskih vlaken, jekla in cedrovine, ki jih je v prihodnosti možno predelati in ponovno uporabiti. Projekt si je zaslužil certifikat Energy Star 5+ (ameriški certifikat za energijsko varčne hiše), saj ima poleg naštetega še geotermalno toplotno črpalko, odsevna betonska tla in razkošno zastekljeno teraso, ki zaustavlja direktno sončno svetlobo na zahodni strani.

Več fotografij privlačnega arkansaškega doma pa si oglejte v naši fotogaleriji.