Tudi danes nekateri premožnejši gradijo večnadstropne hiše z ogromnimi kuhinjami, več kopalnicami in spalnicami. Vendar pa po upokojitvi lastnikov postane takšna hiša pravo finančno breme, ki ga je težko vzdrževati. Stroški za energijo, ogrevanje in na sploh za vzdrževanje doma namreč naraščajo, vse dražje pa so tudi druge osnovne dobrine. Ravno zaradi tega vam svetujemo, da potem, ko v večjem domu živite le še sami s partnerjem, otroci pa so že odšli na svoje, razmislite o preselitvi v manjšo hišo ali stanovanje.

Ocenite, kaj zares potrebujete

Vas skrbijo stroški, ki jih mesečno namenite za vzdrževanje doma ter plačevanje elektrike in plina? Najprej premišljeno ocenite, kaj zares potrebujete za udobno bivanje, in nadaljujte od tam.Upoštevajte funkcionalnost prostorov, koliko sob sploh imate in koliko jih dejansko redno uporabljate. Če jedilnice ne uporabljate ravno pogosto, ampak obedujete za pultom kuhinjskega otoka, je resnično ne potrebujete; prav tako pa lahko preživite brez spalnic, v katerih so odraščali vaši otroci. Ko se bodo otroci za praznike vrnili domov, lahko spijo tudi na začasnih ležiščih.

downsize_home4.jpg

Življenje v velikem štirisobnem stanovanju ali večnadstropni hiši vsekakor ni smiselno za le dva ali enega človeka. Upoštevati morate tudi finančni vidik in preveriti, ali se vam splača prodati veliko hišo ali stanovanje in kupiti manjšo nepremičnino, ali pa nadstropje hiše, ki ga ne uporabljate, dati v najem.

Če se nameravate preseliti

Če je po vaših izračunih cenejše, da stari dom prodate in kupite manjšega na cenejši lokaciji, upoštevajte, da boste še vedno potrebovali hiter dostop do nekaterih institucij. Pri iskanju novega doma glejte, da so v bližini zdravstvene ustanove, trgovina, dostop do vlaka ali avtobusa, blizu pa je pametno imeti tudi prijatelje in družino. Ne nazadnje preverite tudi vremenske razmere v izbranem novem okolju in možnost dostopa do družbenih in zabavnih dejavnosti.