Ni treba, da se barva fasade ujema z barvami notranjih prostorov. Čeprav nekateri uskladijo videz fasade z notranjo opremo, to dostikrat ni dobra ideja. Če so bivalni prostori opremljene v nevtralnem ali minimalističnem stilu s prevladujočo belo barvo, lahko zunanjo stran objekta prebarvate v živahnejše  odtenke, denimo v rumeno, rjavo, svetlo modro ali nežno zeleno barvo.

barva_fasade_hise.jpg

Preizkusite več različnih tonov

Če želite posodobiti zunanjo podobo hiše, lahko belo barvo izberete le za obrobo okenskih in vratnih okvirjev ali izpostavitev arhitekturnih elementov, kot so stebri, fasado pa prebarvate v želen odtenek. Namesto tega lahko kombinirate tudi dve različni barvi, pri čemer je ena prevladujoča, druga pa prvo dopolni le na določenih mestih. Za najboljše rezultate pred nakupom barve preizkusite izbrane barvne tone, domov pa prinesite nekaj vzorcev barv za primerjavo in boljšo predstavo, kakšen bo odtenek videti na vaši hiši.

Kupite velik plakat ali karton, na katerega nanesite barvne odtenke (pri tem vam običajno pomagajo v trgovini) in jih med seboj primerjajte. Na sončen in oblačen dan nato enostavno dvignite karton in ga postavite ob zunanjo steno zgradbe, da vidite, če vam je barva res všeč. Barve testirajte tudi v večernih urah, da vidite, ali ste tudi takrat zadovoljni z izbiro.

cheap_exterior_home.jpg

Osredotočite se na zunanje poteze doma

Ko iščete pravi odtenek, se osredotočite na nekatere stalne poteze doma, na primer barvo strešnikov, oken in vrat ter barve dovoza, dvorišča in verande. Ker se po navadi ti elementi hiše ne spreminjajo pogosto, fasadno barvo prilagodite tem potezam, tako da se z njimi povsem sklada. Če si boste pri iskanju barve vzeli več časa, lahko najdete takšno, ki bo hkrati estetsko privlačna in umetniško edinstvena.