Hlapne organske spojine so plini, ki se sproščajo ob staranju materialov in njihovi razgradnji v daljšem časovnem obdobju. Obstaja na stotine hlapnih organskih spojin, od formaldehida in etanola do vinila, lepil in lakov. Vonj v novem avtomobilu je morda eden najbolj opaznih primerov hlapnih organskih spojin, ko plastika v notranjosti sprošča pline. Tovrstne spojine lahko povzročijo alergijske reakcije, astmo, glavobole, okužbe zgornjih dihal in celo rakava obolenja.

Stenske tapete in barve

Vedno preberite oznake na embalaži izdelka in poiščite izdelke z majhno vsebnostjo nevarnih spojin in nestrupene barve brez škodljivih snovi. Uporabite poliuretan na vodni osnovi, ki oddaja manj plinov kot izdelki, temelječi na olju. Iz istega razloga raje izberite naravne tesnilne mase, lepila in lake, saj so bolj zdrava izbira.

tapete_nanos.JPG

Izognite se vinilnim stenskim oblogam kot tudi vinilnemu oblazinjenemu pohištvu in talnim oblogam. PVC je namreč sestavljen iz kemikalij, ki oddajajo različne pline. V rolo zvite tapete lahko prav tako vsebujejo strupene pline, zato vam svetujemo, da jih odvijete na prostem in ne v zaprtih prostorih.

Talne obloge in preproge

Vinilne in sintetične talne obloge in preproge prav tako vsebujejo večje količine hlapnih organskih spojin. Zato namesto njih posezite po naravnih vlaknih, na primer volni, sisalu in bombažu. Čeprav so talne obloge iz masivnega in laminiranega lesa enostavne za čiščenje in privlačne na pogled, so običajno končno obdelane s formaldehidom in kemikalijami. Dobra alternativa je les, zatesnjen s poliuretanom na vodni osnovi.

poliuretan_na_vodni_osnovi_vs_lak.JPG

Keramične ploščice so inertne in ne sproščajo nobenih nevarnih plinov. Linolej je klinično nestrupen, med druge alergijam prijazne talne obloge pa bi lahko prišteli še bambus, pluto in reciklirano steklo. Izberite preproge brez kemične obdelave in jih ne umestite v vlažne prostore, kot sta kuhinja in kopalnica. Preprog na tla ne lepite, poskrbite pa tudi za redno prezračevanje in sušenje mokrih madežev.