Dobro zasnovana domača pisarna je odraz osebne izbire. Vseeno pa bi se pri njenem opremljanju morali držati načela, da jo oblikujete čim bolj praktično in udobno. Popolno delovno okolje, ki vam pomaga pri ustvarjalnosti, zahteva skrbno načrtovanje in analizo.

Izbor pravega prostora

Za začetek je pomembno izbrati prostor v stanovanju, ki ga boste spremenili v pisarno. Če nameravate preživeti večino dni doma in delati poln delovni čas od doma, bi morali izbrati privlačen in za počutje ugoden prostor. Izognite se vlažnim in temnim predelom stanovanja, temveč se raje odločite za svetel prostor, kot sta podstrešje ali zadnji del hiše z veliko naravne svetlobe.

domaca_pisarna_v_skladu_z_nacinom_zivljenja_1.jpg

Mir in tišina

Če je le mogoče, delovni kotiček postavite na mirno stran hiše, daleč stran od bučnih sob, še posebno, če zaradi narave svojega dela potrebujete mir in tišino. Če vseeno razmišljate o tem, da bi v pisarno spremenili kletni prostor, naj vas opomnimo, da prostori z malo naravne svetlobe ali brez nje povzročajo depresijo, utrujenost in so na splošno nezdravi za bivanje.

Pametna razporeditev

Ni treba, da z domačo pisarno oponašate videz komercialnega delovnega mesta. Izberete lahko tudi povsem stilsko notranjo opremo, ki jo previdno razporedite po izbranem prostoru. Pri tem naj vas vodi načelo funkcionalnosti. Pazite, da končna podoba ni videti prenatrpana, saj se boste sicer lahko počutili preveč utesnjeno.

domaca_pisarna_v_skladu_z_nacinom_zivljenja_3.jpg

Pisarna po meri vaših potreb in želja

Pričarati želite delovni prostor, ki odraža vaš slog in osebnost ter izpolnjuje vaše posebne potrebe na delovnem mestu, zato ne hitite z odločitvami. Za varno in povsem udobno delovno okolje boste morali vložiti v kakovostno oblikovane kose pohištva. Razmislite o načinu vašega dela, času, ki ga boste v domači pisarni preživeli, in o tem, koliko ste za prijeten prostor pripravljeni porabiti.

Stol za dobro zdravje in udobno delo

Veliko pozornosti namenite izboru primernega pisarniškega stola, saj je najpomembnejši del opreme v domači pisarni. Izberite kakovosten, ergonomsko zasnovan stol, ki bo pripomogel k večji storilnosti in zdravju. Potrudite se, da je prostor čim bolje osvetljen, ker tako zmanjšate obremenitev oči, glavobol in utrujenost. Koliko svetlobe potrebujete, pa je odvisno od vrste dela, ki ga opravljate.