Dražje in bolj kvalitetno

Pri pohištvu velikokrat gledamo na ceno in na popuste. Ob nakupu poceni kosa pohištva pa smo pogosto razočarani. Poceni pohištvo namreč ni zelo obstojno ter pogosto ne zdrži niti ene selitve. Zelo hitro se tudi poškoduje, popravilo pa skorajda ni možno. Če opraskate kos pohištva, narejenega iz visoko kvalitetnega lesa, je vse, kar morate storiti, kupiti komplet za popravilo prask v ustrezni barvi. Če opraskate poceni kos pohištva iz ivernih plošč, obloženih s polivinilom, pa popravilo ni mogoče.

Pomembno je tudi, iz kakšnih materialov so blazine in prevleke na kavču ter na foteljih. Preoblačenje kavča je namreč precej drago opravilo. Živali in otroci lahko uničijo še tako kvaliteten kavč, zato je dobro razmisliti o zaščiti. Prevleke iz visoko kvalitetnih materialov so sicer bolj obstojne, jih je pa veliko težje ohraniti kot pohištvo iz težkega lesa.

drag_kavc_1.jpg
 

Kvalitetna spalnica brez težav zdrži več desetletij, cenejši kosi pa so odsluženi veliko prej. Poceni pohištvo tako v bistvu sploh ni poceni, saj ga bo treba zamenjati že po petih do desetih letih. Če torej seštejete, koliko kosov cenejšega pohištva in koliko dražjega boste morali zamenjati v enakem časovnem obdobju, boste uvideli, da je nakup dražjih kosov na dolgi rok dejansko cenejši.

Cenejše in manj kvalitetno

Cenejše je resda manj kvalitetno, a pri nakupu je potrebno upoštevati tudi praktični vidik. Le malo ljudi namreč živi v hišah svojih prednikov s pohištvom, ki zdrži več rodov. Dandanes večkrat zamenjamo stanovanje, pogosto pa opremo pustimo kar v starem domu in za novega izberejo novo. Navsezadnje se človek enega in istega kosa pohištva tudi naveliča.

Pri nekaterih kosih pohištva sicer ni pametno varčevati. Postelja je že en tak primer. Lahko da boste prihranili ogromno denarja, a kaj vam to pomaga, če se boste zbujali neprespani in nejevoljni? Tudi pogled na grd kavč bo namesto sproščujoče atmosfere v vas vzbudil občutek nelagodja in cenenosti. Pri izbiri kavča je sicer najpomembneje, da na njem dobro sedite. Pogosto se namreč zgodi, da so najudobnejši kavči poceni, dražji pa bolj kot na uporabnost stavijo na svoj videz. Več denarja v tem primeru ne pomeni tudi večje kvalitete.

spacious_bedroom_for_special_needs_child_1.jpg

Poceni kosi pohištva so idealni za družine z majhnimi otroki, ki še ne vedo, da je s stvarmi treba ravnati obzirno. Pogosta napaka, ki jo naredijo starši, je, da kupijo kvalitetne in drage kose pohištva, nato pa namesto, da bi otrokom pustili, da so otroci, ves čas vpijejo na njih in jim gledajo pod prste.

Nakup katerega koli izdelka, ki bo nekaj časa del našega življenja, bi moral biti odvisen predvsem od dveh stvari, ki pa nimata nobene zveze s ceno ali kvaliteto. Prva je, kako dobro se bo kos pohištva ujemal z vašim življenjskim stilom. Druga, in najpomembnejša pa je, da vam je všeč. Konec koncev gre za vaš dom in vi ste tisti, ki mu pohištvo mora biti všeč.