Raziskovalci iz ameriškega pediatričnega združenja opozarjajo, da malčki ne smejo gledati televizije, ampak bi jih morali starši spodbuditi, da se namesto tega raje igrajo interaktivne igrice oziroma se zabavajo sami. Strokovnjaki prav tako priporočajo, naj televizije ali računalniškega zaslona ne spremljajo niti starši, kadar so najmlajši v bližini, saj izpostavljenost televiziji dokazano vpliva na sposobnost verbalnega izražanja otrok.

gledanje_televizije.JPG

Negativni vplivi televizije

V ameriškem pediatričnem združenju so objavili poročilo, ki temelji na desetletnih raziskavah otrok in njihove izpostavljenosti medijem oziroma natančneje, televizijskim programom. V poročilu navajajo, da mlajši od dveh let nimajo nikakršne koristi od gledanja televizije – ravno nasprotno – televizija ima na dojenčke celo negativen vpliv.

Tudi če so otroci izpostavljeni gledanju televizije ali računalniškega zaslona le eno ali dve uri na dan, in še to posredno, ko televizijo gledajo starši, ima to še vedno velik vpliv na njihov razvoj. Izkazalo se je namreč, da malčki pravzaprav ne razumejo, kaj se dogaja na zaslonu. Tako jim popolnoma nič ne koristi, če gledajo izobraževalni program za otroke ali denimo risanke, saj ga ne razumejo. V treh podrobnejših študijah pa so raziskovalci ugotovili, da gledanje premikajočih se sličic vpliva celo na težave v razvoju dojenčkov.

risanke.jpg

Opazovanje drugih močno vpliva na razvoj

Če vaš malček skupaj z vami gleda televizijo, potem se ne igra in ne druži s pomembnimi drugimi ljudmi, s katerimi lahko edino razvije dobre jezikovne sposobnosti. Otroci se namreč največ naučijo predvsem iz pogovora, poslušanja in opazovanja odraslih ter iz igranja samih s seboj. V poročilu še poudarjajo, da starejši od dveh let že lahko razumejo določene videovsebine, zato je priporočljivo, da so te izobraževalne in nikakor nasilne narave.