Le z upoštevanjem naslednjih napotkov bo vrtnarjenje zares čisti užitek, brez kakršnih koli bolečin.

Preverite svoje orodje

Najbolj marljivi vrtnarji po koncu sezone svoje orodje temeljito očistijo, naostrijo in ga shranijo za čez zimo. Večina pa ga jeseni le pospravi v lopo. Pred začetkom nove sezone preverite, kako dobro je orodje pritrjeno na ročaj. Dobro preglejte vse lesene ročaje, če niso morda poškodovani ali prelomljeni. Vso poškodovano, polomljeno ali drugače neuporabno orodje poskusiti popraviti, če to ni mogoče, pa ga vrzite stran. Orodje dobro nabrusite, saj boste tako veliko lažje kos nalogam, ki vas čakajo.

vrtnarsko_orodje_1.jpg
 

Zaščitite se pred soncem

Želja po toplih sončnih žarkih nas lahko zavede k opravljanju del na prostem brez kakršne koli zaščite. Na nezaščitene dele telesa vedno nanesite kremo za zaščito pred soncem.

Pijte veliko tekočine

Pazite, da boste zaužili dovolj tekočine. Sonce namreč dehidrira naše telo, ob fizični aktivnosti in potenju pa še toliko bolj. Pijte veliko vode že pred delom ter med njim in po njem, tudi če zunaj še ni vroče. 

Varnostna oprema

Kadar obrezujete živo mejo ali drevesa, se zaščitite. Nadenite si varnostna očala. Od dela utrjene roke so čez zimo znova postale nežne, zato jih nikar ne pozabite zaščititi s kvalitetnimi rokavicami, sicer boste imeli konec dneva polno žuljev.

ahm2_hedge_trimming_1.jpg

Zaščitite svoje mišice

Zimskega posedanja je s prvim spomladanskim dnem konec. Nikar se v pletje, vlečenje in obrezovanje ne zaženite, ne da bi se pred tem ogreli. Zadostuje od pet do deset minut vaj. Naredite nekaj poskokov na mestu, hitro hodite ali pa tecite na mestu, da pride kri v mišice. Ko dvigujete težje stvari, jih dvignite iz počepa, med grabljenjem, okopavanjem in lopatanjem pa poskušajte biti vzravnani, sicer bo zelo trpel vaš križ.

Motorizirano orodje

Pri uporabi motoriziranega orodja, kot so kosilnica, pihalnik listja ali visokotlačni vodni čistilnik, bodite pazljivi, nikoli pa z njimi ne delajte pod vplivom alkohola. Ne približujte se gibljivim delom. Orodje redno vzdržujte, da vam bo še dolgo služilo. Orodja nikoli ne popravljajte ob prižganem motorju!