Začnite z manj zahtevnimi rastlinami

Idealne vrtnine za pridobivanje vrtnarskih izkušenj so solata, špinača, radič, paprika, zeleni fižol, kumarice, bučke, pesa in paradižnik. Tudi z zelišči ne boste imeli veliko dela, pa še vaše jedi bodo z dodatkom le-teh veliko bolj okusne.

S sajenjem vrtnin začnite okoli prvega tedna v maju. Če menite, da do takrat ne boste zdržali, lahko že danes poskusite s solato, špinačo, ohrovtom in kitajskim zeljem. Če vam uspe, boste lahko pridelek pospravili že avgusta in vrtnine na isto mesto zasejali še enkrat.

solata_1.jpg

Izognite se nepotrebnim napakam

Novopečeni vrtičkarji se radi preveč zagrizeno podajo v delo. Nikar ne pretiravajte. Začnite z majhno gredico in se počasi učite vrtičkarske "obrti". Če česa ne veste, pobrskajte po spletu, pokukajte v knjige ali povprašajte izkušenega vrtičkarja.

Vrtnarjenje ima obilo koristi. Omogoča nam gibanje na svežem zraku in odmik od siceršnjega stresnega življenja. Poleg tega je zaradi doma pridelanih vrtnin račun za hrano nižji, ta pa je tudi bolj kakovostna in sveža. S ponosom jo boste dali na mizo.

Vrtnarjenje je primerno tako za otroke kot za njihove starše in stare starše. Gre za hobi, v katerem lahko uživa vsa družina, od najmlajših do najstarejših. Za otroke je to izvrstna priložnost za učenje o tem, kaj rastlina potrebuje za rast in kakšna je povezava med insekti in rastlinami. Pa še nekaj: večina otrok svoj pridelek tudi zelo rada poje.