Tako kot imamo na računalniku ali kameri varnostne kopije, bo japonska vlada zgradila celo novo mesto – kopijo Tokia − ki bo čakalo na tamkajšnje prebivalce, če se bo v prihodnje morda pripetila še ena, tokrat za mesto dokončno uničujoča naravna nesreča. Zadnji potresi in vedno pogostejši cunamiji so namreč metropolo povsem ohromili, saj so bili prebivalci kljub mrazu več tednov brez električne energije.

tokyo_midtown_and_shinjuku_area_from_tokyo_tower.jpg

Slabih petsto kilometrov zahodno od Tokia

Rešitev za ponavljajoče se težave so Japonci našli v gradnji paralelnega mesta, ki se bo raztezalo na 1.236 hektarjih zahodno od Tokia in bo od prestolnice oddaljeno le 482 kilometrov. Mesto so poimenovali IRTBBC (angleško Integrated Resort Tourism, Business, and Backup City), do »katastrofe« pa bodo uporabljali predvsem poslovne prostore, zdravilišča, igralnice in druge zabaviščne zgradbe novega mesta. Tam bodo zgradili tudi parke, nekaj stanovanjskih objektov in seveda vladne stavbe.

Načrtujejo, da bi v rezervno metropolo lahko namestili komaj 50.000 stanovalcev in 200.000 delavcev iz bližnje Osake, saj bo med številnimi poslovnimi stavbami tudi tudi 652 metrov visoka poslovna stolpnica.

tokyo.jpg

Glede na to, da ima Tokio sicer več kot 13 milijonov prebivalcev, predstavniki vlade niso razložili, kdo bo dejansko med tisto peščico, ki bo imela »privilegij« bivanja v novem mestu. Prav tako še vedno ni jasno, kje bo stanovali preostali milijoni prebivalcev Tokia, če se res uresniči najhujše.