Proizvajalci elektronike komaj čakajo, da inovativni zasloni pridejo v množično prodajo. Uporabili bi jih namreč lahko za marsikaj, vse od elektronskega oglaševanja do elementov notranjega okraševanja, če bi jih denimo uporabili namesto zaves, svetil ali stenskih tapet.

Zakaj so OLED na plastični površini revolucija?

To, da so najučinkovitejše organske svetleče diode na svetu natisnjene na plastiko, je prelomno odkritje zato, ker je takšna površina upogljiva in zato  prilagodljiva; za razliko od togega in težkega stekla, na katerega so OLED običajno dodane. Plastika omogoča, da se površina upogiba, poleg tega pa je tudi cenejša, zato bi lahko tehnologijo svetlečih diod uporabili za raznoliko paleto izdelkov.

oled_plastika_2.jpg

Učinkovitejše OLED so po navadi natisnjene na steklo z uporabo težkih kovin. Proces je drag, izdelki pa so težki in krhki. Po besedah raziskovalcev iz kanadske univerze pa bi lahko z izboljšanim postopkom tiskanja diod na plastiko močno izboljšali in razširili množično uporabo prilagodljivih OLED-zaslonov.

Točni rezultati

Ekipa strokovnjakov je dosegla rekordno energijsko učinkovitost 50 odstotkov pri 10.000 kandela (svetilnost) na kvadratni meter – za primerjavo: standardna fluorescentna sijalka ima svetilnost okoli 8.000 kandela − kar je vsaj dvakrat bolj učinkovito od običajnih OLED.

oled_na_plastiko.jpg

Uporabili so namreč prožne plastične substrate s 50 do 100 nanometri tanko plastjo tantalovega oksida – optični nanos materiala – preden so napravo združili s filmom iz organskih spojin, ki oddajajo svetlobo. Tantalov oksid je spodbudil polnjenje z električno energijo in zagotovil višjo svetilnost, ki sicer ni značilna za OLED.