Enkrat za vselej pospravite nered, ki ga za seboj pustijo hišni ljubljenčki, in sicer tako, da vse njihove igrače in pribor zložite v pletene košare ali zaboje, ki jih postavite na strateško premišljena mesta v domu, na primer v dnevni prostor ali na hodnik. To pomeni, da jih lepo zložite v prazne kotičke doma, kjer vam ne bodo v napoto. Pripomočke za nego živali ali za sprehod pa shranite zraven vhoda, da so vam pri roki, ko se odpravite ven.

Ležišče

Ležišče za svojega psa ali mačko umestite v manj prehoden kot sobe ali pod redko rabljeno mizo, kjerse bo žival tudi počutila varnejša. Izbrano ležišče naj bo izdelano iz čvrstih materialov, ki so enostavni za čiščenje. Vsaj enkrat mesečno pa »posteljo« tudi operite, da omilite neprijetne vonjave.

dog_bed_fb.jpg

Območje s hrano

Posode s hrano postavite na poceni preproge oziroma podloge iz gume, saj bodo skledice na njih manj drsele, obenem pa boste zaščitili talne obloge pred polito vodo in ostanki hrane. Namesto gumijastih preprog lahko za podlago izberete tudi hitro vpijajoče kuhinjske krpe. Za enostavnejše doziranje vode si omislite napajalnik vode, ki deluje po enostavnem principu plastičnih avtomatov za vodo, ki jih najdemo na delovnem mestu ali v šolah.

dog_food_water_fb.jpg

Uredite in popišite vse potrebne pripomočke

Sestavite seznam pripomočkov, zdravil, hrane, številko veterinarja in druge stvari, ki jih potrebujete za nego svojega kosmatinca. Navodila shranite na vidno in varno mesto, da lahko v primeru vašega nenadnega odhoda iz mesta ali v času počitnic seznam predate začasnemu skrbniku hišne živali.