Zmanjšajte porabo vode iz splakovalnika

Najenostavnejši način za zmanjšanje porabe vode, ko spirate straniščno školjko, je, da zmanjšate prostornino splakovalnika: vanj enostavno postavite plastenko, napolnjeno z vodo. Plastična steklenica ne sme biti prevelika, da bo količina preostale vode zadostovala za eno splakovanje.

Hladite se z vodo iz hladilnika

V vročih mesecih, ki so pred nami, je voda iz pipe lahko precej topla, še zlasti, če vodovodne cevi niso dobro izolirane. Mnogi imajo to navado, da pustijo vodo teči nekaj časa, dokler ne priteče hladna. Vendar pa tako po nepotrebnem potrošite veliko vode, zato spremenite navado in imejte po novem v hladilniku vedno ohlajeno vodo v steklenici. Tako vam bo hladna voda na dosegu roke brez večjih energijskih izgub.

zmanjsajte_porabo_vode_v_domu.jpg

Ne izgubljajte vode med pranjem zob in prhanjem

Kot verjetno že veste, po nepotrebnem izgubljate vodo, če jo pustite teči, medtem ko si umivate zobe. Vodo med ščetkanjem vedno zaprite in jo ponovno odprite šele, ko morate sprati ustno votlino. Precej vode pa lahko privarčujete tudi med prhanjem, če med vsakim nanosom mila oziroma šampona zaprete vodo. Čeprav je včasih sproščujoče stati pod tekočo vodo, pa se poskusite tej potratni navadi izogniti.

Izognite se na pol praznemu pralnemu stroju

Stroj za pranje perila (enako velja za pomivalni stroj) je energijsko najučinkovitejši, ko je poln. Zmeraj ga priključite šele, ko v celoti zapolnite njegov boben. Ko kupujete nov pralni stroj, izberite energijsko varčni model, ki lahko s pomočjo posebnega programa pere tudi na pol prazen, saj pri tem porabi polovico manj vode.

washing_machine_with_laun_007.jpg

Izkoristite deževnico

Največ vode potrošite med letom, še posebno, če morate zalivati vrt in veliko rastlin. Strošek lahko zmanjšate tako, da začnete zbirati deževnico, ki steče s strehe. Namestite večje posode ali sode za vodo ob vznožje žlebov in zajeto vodo kasneje uporabite za zalivanje. Z zalivanjem rastlin pa ne pretiravajte! Preveč vode namreč oslabi rastlinske korenine in posledično celo rastlino. Strokovnjaki priporočajo, da jih zalijete le po potrebi zjutraj ali zvečer, saj tako preprečite izhlapevanje vode.