Preden začnete uporabljati motorno žago, si oblecite zaščitna oblačila ter uporabite rokavice, očala in čepke za ušesa, da se izognete poškodbam. Prav tako obujte stabilne škornje, ki ne drsijo. Preverite delovanje žage, če je dovolj nabrušena, da bo tekoče odžagala trdno drevesno deblo.

Kako podrete drevo?

Ko preučite okolico in določite najugodnejše mesto, kamor bo drevo padlo, začnite s podiranjem. Na stoječe drevo navežite močno vrv in potem z njeno pomočjo med podiranjem usmerite drevo na izbrano mesto. Pri tem pa pazite, da drevo med padanjem ne bo zadelo električnega kabla, vaših najljubših grmovnic ali drugih rastlin. Med žaganjem debla si pomagajte s plastičnim klinom, ki ga zagozdite vmes in tako preprečite, da bi deblo sedlo nazaj na rezilo žage.

odstranjevanje_dreves.jpg

Odstranjevanje vej

Ko drevo podrete, najprej začnite odstranjevati veje na zunanji, vam lažje dostopni strani drevesa, šele kasneje se lotite žaganja večjih vej, ki so bližje deblu. Večje veje v nadaljevanju odžagajte vedno z nasprotne strani debla, tako da bo deblo med vami in vejo. Les nažagajte na obvladljivo velike kose, enostavne za prenašanje.

Žaganje debla

Deblo razžagajte na majhne kose, in sicer tako, da ga najprej odrežete le do polovice, nato se obrnete in dokončate žaganje še na drugi strani. S tem preprečite, da bi deblo ujelo in stisnilo rezilo žage.

zaganje_debla.JPG

Odstranjevanje štora

Za odstranjevanje drevesnega štora najemite profesionalca, saj je opravilo precej zahtevno. Lahko poskusite tudi sami z izkopavanjem, vendar vam bo po vsej verjetnosti to vzelo kar nekaj časa. Tretja možnost pa je, da štor pustite tam, kjer je, in počakate nekaj let, da se razkroji po naravni poti – štor čim bolj odžagajte in nanj posujte sol, ki bo pospešila gnitje korenin.