Seveda lahko kamin okrasite in tako poudarite okrasje na steni nad kaminom, vendar pa s tem običajno le odvračate pozornost od vidnih dotrajanih predelov. Zaradi tega vam svetujemo, da ogrodje kamina prenovite, in sicer tako, da ga obložite z mozaičnimi ploščicami.

Kam naj dodamo ploščice?

Kamin je običajno osrednja točka prostora, zato naj bo temu primerno tudi zgrajen. Območje starega kamina lahko prenovite tako, da na izbrane predele nanesete dekorativne ploščice, najbolje takšne v obliki trendovskega mozaika. Če imate kamin, ki ima ravno in gladko površino in je izdelan denimo iz kamna ali keramičnih ploščic, je vgradnja mozaičnih ploščic razmeroma preprosta.

kamin_ploscice_rjav.jpg

Za začetek določite, kam vse boste ploščice dodali. Zraven odprtine jih lahko nanesete vse okoli in okoli ogrodja kamina, z njimi obložite in poudarite celo steno nad kaminom ali pa jih recimo položite tudi po tleh pred ognjiščem, da morebitne ognjene iskrice pristanejo na tej nevnetljivi površini. Pri načrtovanju prenove poskušajte čim bolj upoštevati dekorativno funkcijo kamina.

kamin_wooden_country_fireplace.jpg

Izbor ploščic

Čeprav so steklene ploščice v povprečju dražje od keramičnih, pa so prve videti čudovite, saj lahko z njimi ustvarimo unikatne in razgibane poteze. Majhne mozaične ploščice pa je tudi lažje natančno vgraditi. Med izbiranjem ustreznih ploščic posebno pozornost namenite barvi ploščic, ki naj se ujemajo z barvnimi odtenki v prostoru.

kamin_1.JPG

Postopek

Najprej dobro očistite območje, kjer nameravate položiti ploščice, in odstranite stare ploščice oziroma kamen. Ob delu nosite zaščitna oblačila, med drugim tudi očala, pazite pa predvsem, da ne poškodujete zidu zraven kamina. Ko čiščenje končate, zakrpajte vse vidne luknje na površini in se šele nato lotite vgrajevanja novih ploščic.

Na pripravljeno podlago z zobato gladilko nanesite malto, potem pa nanjo previdno pritrdite mozaične ploščice, ki ste jih prej izmerili, da je njihova res ustrezna. Ko se malta enkrat posuši, odstranite odvečno maso iz razpok in s krpo obrišite površino. Z lopatico na koncu dodajte še fugirno maso, po približno dvajsetih minutah pa površino očistite z vlažno krpo.