Prav tako se prepričajte, da so kabli svetil v dobrem stanju in nepoškodovani. Preglejte vsak delček svetilk, od ogrodja, vtičnic in kabla do stikala, pred tem pa jih izključite iz električnega vira. Po možnosti najemite električarja, ki naj vam v dom vgradi več dodatnih vtičnic, tako da ne boste potrebovali kabelskih podaljškov.

Prenapetostna zaščita

Kadar zatemnilno stikalo ne deluje, kot bi moralo, preverite, ali so morda potrebna dodatna vezja (tokokrog). Poskrbite tudi, da je hiša primerno ozemljena in da je vsa električna oprema v dobrem stanju. Če uporabljate aluminijasto napeljavo ali ožičenje, jo nadomestite z bakreno, saj drugače ne bo zdržala obremenitve današnjih sodobnih aparatov.

copper_wiring.jpg

V prostore, ki jih redko uporabljate, dodajte senzorje za gibanje, ki bodo ob gibanju v prostoru luč avtomatično prižgali in jo nato ugasnili. S tem ne boste le preprečili obremenitev tokokroga, temveč obenem tudi prihranili energijo. Namestite še varnostno zaščito na bolj izpostavljene vtičnice, kar najbolj pride v poštev, če imate otroke ali hišne ljubljenčke.

Vsako svetilo naj ima svojo vtičnico

Pregorele sijalke čim prej zamenjajte, saj boste sicer po nepotrebnem trošili energijo. Odločite se za varčne sijalke, ki imajo daljšo življenjsko dobo. Na nekaj svetil lahko namestite časovnik, ki bo vključil luči ob točno določenem času − to je posebno priročno za zaščito pred vlomilci, kadar se odpravite na dopust. Stikalo, ki prižge svetilko, namestite tudi na sistem za odpiranje garažnih vrat ali pa nad nje pritrdite svetilko z detektorjem gibanja.

money_saving_cfl_lights.jpg

Ko kupite novo svetilko ali drug novi aparat, na primer klimatsko napravo, prenosni grelnik ali mikrovalovno pečico, vedno najemite električarja, da vam posebej za to napravo vgradi novo vtičnico. Za dodatno zaščito si omislite le kakovostne razdelilnike s prenapetostno zaščito.