Želeli so ustvariti strukturno racionalno, a hkrati prostorsko heterogeno hišo. Tako je nastala hiša na fotografijah v japonski Osaki, ki je namenjena japonskemu paru in njunim mačkam in se razprostira na 100 kvadratnih metrih.

Prepogib stene

Najprej so obliko stavbe ''stisnili'' v paralelogram, da so ohranili primerno razdaljo med mejnimi stenami. Središčno steno so ''prepognili'', da je razdelila prostor na dva dela. Prvi del stene je diagonalen na prvo nadstropje in drugi del vzporeden s tretjim nadstropjem. ''Upognjeni'' steni so prilagodili še stopnice ter nazadnje poskrbeli še za naklon strehe. Tako so ustvarili prostore različnih oblik.

1319786816_07_1000x666.jpg

Svetloba

V prostorih je dovolj neposredne svetlobe, pa tudi posredna svetloba prihaja skozi posebne odprtine in se odbija od ''upognjene'' stene.

1319786104_04_1000x671_1.jpg

Kot so povedali arhitekti iz Alphaville Arrhitects, so si takšno hišo predstavljali v manjšem mestecu ali kraju, kjer so stavbe ohlapno povezane, za razliko od velikih mest, kjer ima vsaka zgradba točno določen prostor. Zgrajena hiša je sicer enodružinska, vendar je mogoče takšen dizajn prenesti tudi na večje stavbe in komplekse.

Več fotografij te edinstvene hiše si oglejte v naši fotogaleriji.