''Ko gre za ekološko ozaveščenost, ne smemo prezreti spalnice,'' pravi strokovnjakinja za ekologijo Sophie Uliano. ''Konec koncev polovico življenja preživimo zakopani v blazine,'' dodaja. Preberite si nekaj njenih nasvetov za bolj zdrav nočni spanec.

Znebite se osvežilcev zraka in dišečih sveč

Tudi za tako imenovane naravne izdelke ne morete zagotovo vedeti, da ne vsebujejo škodljivih ftalatov. Zatohle omare lahko osvežimo tako, da damo sodo bikarbono in boraks v kartonsko škatlo za čevlje, na pokrovčku naredimo luknjice in jo postavimo v omaro.

Poleg svežega zraka je najboljši osvežilec zraka čisto eterično olje. Pršilo za posteljnino lahko sami naredimo tako, da damo v prazno plastenko pršila dve žlici vodke in embalažo napolnimo z destilirano vodo skoraj do vrha. Nato dodamo žličko eteričnega olja sivke in žličko eteričnega olja limonine trave. Z zmesjo popršimo posteljnino, da bo dišala po svežem. Kdaj pa kdaj lahko popršimo tudi pleteno košaro, kjer hranimo perilo in posteljnino.

Celo sveče, ki so označene kot okolju prijazne, po navadi vsebujejo umetna eterična olja. Eterična olja imajo namreč nežen, ne tako močan vonj, kot ga imajo po navadi dišeče svečke. Sveče iz čebeljega voska so bolj zdrava alternativa. Prenašajo jih tudi tisti, ki trpijo za alergijami in astmo.

aroma1.jpg

Posteljnina iz volne

Zmeraj se splača vložiti v žimnico, vzglavnike, blazine in odeje. Posteljnina iz organske volne naravno odbija ogenj, pršice in plesen. Ko enkrat kupite posteljnino iz volne, jo boste imeli še dolgo. Volna vas greje, ko je mraz, in vam obenem pusti dihati. Blazino ali odejo iz volne pa tudi iz drugih materialov obesimo na balkon, kjer obešamo perilo, ali na okno, da se prezrači na soncu.

Tudi rjuhe je treba pametno izbrati in čistiti

Veliko raziskav je pokazalo, da je formaldehid rakotvoren. Ne najdemo ga le v pohištvu, dodajajo ga tudi rjuham, prevlekam za blazine in zavesam, da se ne bi gubale. Če ne operete novih rjuh, boste ponoči vdihovali formaldehid. Raje izberite flanelaste rjuhe ali tiste iz organskega bombaža. Namesto belih rjuh in prevlek raje kupujte take v nevtralnih barvah. Bele rjuhe je namreč treba prati z belilnimi sredstvi ali detergenti s fosfati, da ohranijo belino.

wpid_51kgloolsklsl500.jpg

Kupujte starinsko pohištvo ali tako iz pravega lesa

Poceni pohištvo iz iverice lahko še leta oddaja formaldehid. Bolje je, da kupite pohištvo, ki je narejeno iz pravega lesa, kakršnega so uporabljali včasih.

Čistite z naravnimi sredstvi

Okna na notranji strani počistite s sodavico in krpo. Preprogo lahko počistite z boraksom, ki je okolju prijazen in poceni. Madež odstranimo tako, da ga najprej popivnamo, nato polijemo z ledeno mrzlo vodo, potresemo z boraksom, zdrgnimo s krpo in znova popivnamo ter postopek ponavljamo, dokler madež ne izgine.

Naj vas nikar ne zajame panika, če imate rjuhe brez gub, pohištvo iz iverice ter dišeče svečke. Spremembe lahko uvedete postopoma, ni vam treba  vsega zamenjati takoj. Vendar se z nekaj preprostimi ukrepi splača vložiti v boljši nočni počitek in zdravje.