Resnici na ljubo obstaja tudi veliko moških, ki so, ko gre za čiščenje in gospodinjska opravila, čisto navdušeni, sploh če dobijo v roke moderne čistilne naprave. Vendar pa obstaja tudi veliko moških, ki bi pri vihtenju metle in brisanju prahu potrebovali pomoč. Če ste med njimi, preberite naslednje nasvete in morda se bo tudi vaše bivališče kmalu svetilo od čistoče.

Znebite se ogabne ščetke za školjko

Morda bi bilo najbolje, da bi začeli uporabljati ščetko za enkratno uporabo. Tako bi školjko počistili, ščetko odvrgli in težava je rešena. Kdaj pa kdaj je dobro straniščni školjki privoščiti malo večji odmerek čistila. Zlijte ga v školjko, pustite, da opravi svoje in dvajset minut pozneje vse skupaj odplaknite.

man_cleaning.jpg

Previdno pri zaslonih

Plazemskih, LCD- in računalniških zaslonov ni pametno škropiti z navadnimi čistili. Namesto tega raje vzemite čisto in suho cunjo in prah pobrišite z njo ali pa uporabite posebno čistilo za zaslone.

Očistite omelo

Ne potrebujete posebnih čistil ali pršil, omelo samo podrgnite ob kakršno koli površino in prah bo ostal tam. Lahko si pomagate tudi z robčki, s katerimi poberete prah z njega. Ko omelo začne postajati sivkasto, je čas, da ga zavržete.

Pršilo za ploščice

Da ne boste pozabili počistiti ploščic v kopalnici, lahko čistilo proti vodnemu kamnu nastavite nekam, kjer boste zagotovo naleteli nanj, na primer v bližino prhe. Tako se boste pred prhanjem ali po njem spomnili, da bi bilo ploščice dobro očistiti.

Poskrijte stvari v omarice

Vsaj v kopalnici. Zobna pasta in ščetka, držalo za zobno ščetko, britvica, pena za britj … Vse to in še kaj drugega lahko pospravite v omarico, da bo skrito očem. Omarice so temu tako ali tako namenjene, vaša kopalnica pa bo videti bolj urejena.

Sesanje je lahko kdaj pa kdaj tudi zabavno

Če imate debelo preprogo in ne vidite umazanije, to še ne pomeni, da se ta ne skriva tam nekje spodaj. Vključite sesalnik, prižgite radio ali si nadenite slušalke ter posesajte umazanijo na preprogi, pod njo ter še vse naokrog. Presenečeni boste, kako dobro se boste počutili, ko boste vedeli, da je stanovanje zares čisto.

Kopalna kad

Za začetek je dobro vedeti, da je lase treba počistiti iz kadi ali umivalnika in jih odvreči v smeti, ne v školjko. Občasno je dobro v odtoke spustiti tudi nekaj sode bikarbone ali za to namenjenega sredstva, da se prečistijo.

Mikrovalovna pečica

Skledo, ki je primerna za mikrovalovno pečico, napolnite z vodo in postavite v mikrovalovko. Vodi lahko dodate nekaj kapljic limoninega soka. Pustite približno pet minut, da notranjost postane rahlo zamegljena. Potem lahko pečico izklopite in jo pobrišete s papirnato brisačo.

02_7.jpg

Pomivalno korito

Najprej pomijte staro posodo in jo pospravite. Ko je korito prazno, ga zdrgnite s polovico limone, da se bo svetilo in dišalo.

Kako se pripraviti do čiščenja

Povabite prijatelje in znance na obisk. Ker verjetno nočete, da bi vas imeli za packa, boste nekoliko počistili že zato, da bi naredili dober vtis nanje. Merite si čas, ki ga namenite za pospravljanje. Postavite si časovno omejitev, ne predolgo, na primer dvajset minut. Dajte vse od sebe in čistite, kot da vam gre za življenje. Verjetno boste prijetno presenečeni, koliko vam bo uspelo opraviti v tem času.

Čistite in pospravljate lahko tudi med reklamami. Če boste celo noč preživeli pred televizorjem, se bo vaša hiša zjutraj svetila od čistoče.