Sodobna hiša je vgrajena v umetno ustvarjen hrib. Objekt je tako skrit pred pogledi s severne strani in delno obdan z zemljo, ki služi kot dodatna toplotna izolacija. Na južni strani je stavba povsem odprta: zastekljena fasada je uokvirjena z jeklenimi podporniki in lesom, ki elegantno določa prehod iz umetnega v naravno. Na tem delu je urejena tudi zunanja terasa, ki se razprostira vzdolž celotne širine hiše.

Kontrast med zunanjo in notranjo podobo

Na levi in desni strani je terasa rahlo dvignjena – na levem delu pa je pod talnimi oblogami terase manjši hlev. Pri gradnji so uporabili lokalno pridelan les iz gozdov v neposredni okolici. Prostorsko strukturo objekta predstavlja pravokoten, dvanajst krat devetnajst metrov velik odprt prostor.

nizozemska_pasivna_hisa_je_delno_vgrajena_v_hrib_4.jpg

V notranjosti so tla betonska, bivalni prostori pa so izdelani iz lahkih lesenih konstrukcij, obloženih z izolacijo in ometom. Osrednji skupni prostori s stekleno fasado so svetli in odprti proti okoliški naravi, medtem ko so druge sobe, predvsem spalnice in kopalnice, bolj zaprte in temačne.

Energijska varčnost stavbe

Zasnova hiše je trajnostna: na strehi so nameščeni fotovoltaični sistemi za zbiranje solarne energije, v dom pa so vgrajena LED-svetila. Tako ogrevanje kot hlajenje doma in prezračevanje je računalniško vodeno, v zgradbo pa so vključeni še zbiralniki odpadne deževnice. Ker lahko stanovalci pridobijo več energije, kot jo porabijo za delovanje doma, lahko presežek uporabijo za napajanje električnega avta.

nizozemska_pasivna_hisa_je_delno_vgrajena_v_hrib_a.jpg

Če si želite ogledati več fotografij tega izvirnega domovanja in pokukati v njegovo notranjost, preglejte še našo fotogalerijo.