Preglejte izdelke za osebno nego

Če želite v nekaj preprostih korakih izboljšati kakovost prostorov in zmanjšati tveganje, ki ga lahko povzročijo nekatere nevarne kemikalije, natančno preglejte vse sestavine izdelkov za osebno nego. Preberite, kaj posamezni izdelki vsebujejo, in se znebite tistih z zdravju nevarnimi dodatki. Zavedajte se, da obstaja zdrava alternativa brez petrokemičnih sestavin za skoraj vsak izdelek, ki ga uporabljate, od šampona do dezodoranta.

Posebno pozornost namenite oblačilom

Vprašajte se, ali je tkanina vašega najljubšega puloverja naravna ali je bila obdelana s kemikalijami? Slednje je najbolj verjetno, če izberete množično izdelane kose oblačil, zato raje kupujte od podjetij z majhno proizvodnjo, saj proizvedejo tudi manj odpadkov. Stara oblačila reciklirajte.

Preverite, kakšno hrano kupujete

Vedno preberite sestavine zapakirane hrane in iščite neznane dodatke. Živila, ki so ožigosana z oznako ekološka, so poleg drugih prednosti zrasla brez rakotvornih pesticidov. Svetujemo vam, da kupujete le svežo in sezonsko lokalno hrano, katere izvor in poreklo poznate.

lokalna_trznica.jpg

Opravite pregled svojega doma

Največje površine v domu, kot so tla in stene, najbolj vplivajo na kakovost zraka v prostoru. Zato razmislite o vgradnji talnih oblog iz trdnega masivnega lesa, ki je trajnostno pridelan, ter se odrecite sintetičnim preprogam, ki vsebujejo petrokemikalije. Ko boste zidove na novo prebarvali, uporabite barvo z nizkimi vsebnostmi hlapnih organskih spojin ali še bolje, podobo zaključite z naravnim ometom brez barve.

Ležišče pomembno vpliva na naša telesa in zdravje

Tudi spalnico lahko naredite okolju in zdravju prijaznejšo. Ker v postelji preživite tretjino svojega življenja, si omislite kakovostno vzmetnico iz lateksa, bombaža ali volne. Sintetične blazine zamenjajte z blazinami, polnjenimi z volno ali bombažem, izognite pa se tudi obdelani in beljeni posteljnini.

Zavedajte se prežečih nevarnosti

Strupene kemikalije, ki dolgoročno škodijo zdravju in okolju, lahko najdemo v številnih proizvodih, od pohištva in elektronskih naprav do pripomočkov za barvanje. Zato je izredno pomembno, da ste pozorni na te kemikalije, o katerih smo v preteklosti že pisali, in se po možnosti izognete njihovi uporabi.

pleskanje_z_nevarnimi_barvami_2.jpg

Primerno kuhanje in shranjevanje hrane

Namesto teflonskih ponev izberite kuhinjsko posodo iz nerjavečega jekla, keramike, stekla ali litega železa, saj za razliko od teflona ob visokih temperaturah ne sproščajo rakotvornega perfluorooktanida. Pazite tudi, kako shranjujete ostanke hrane in živila. Skozi mehko plastično embalažo lahko na primer pronicajo dioksini in ftalati, zato hrano namesto v plastični ovoj ali aluminijasto folijo vedno shranite v posodo iz nerjavečega jekla ali steklene kozarce z gumijastimi tesnili.

Gospodinjski izdelki za čiščenje

Veliko kemikalij v proizvodih za čiščenje, še posebno v čistilih za odmaševanje odtokov in čiščenje mikrovalovne pečice ter izdelkih z vsebnostjo klorovega belila in amonijaka, lahko povzroči resne zdravstvene težave. Odločite se raje za bolj zdrave alternativne rešitve: ekološka čistilna sredstva in  naravne pripomočke, kot so limona, kis in kuhinjska soda.

Varnost se ne konča v bivalnem prostoru

Če želite preprečiti zdravstvene težave, poskrbite tudi za zdravo okolico vašega doma. Namesto pesticidov in herbicidov posezite po varnejših alternativah, kot je razpršilo iz mletega česna in vode. Pred nakupom vedno preverite tudi sestavine pasjih šamponov in preparatov za odstranjevanje uši hišnih ljubljenčkov.