Opravite varnostni pregled

Oglejte si dom iz otrokove perspektive in skupaj z najmlajšimi poiščite morebitne nevarnosti. Priporočamo vam, da otroku poveste in mu natančno pokažete, da se ne sme dotikati nevarnih stvari, še posebno, kadar ste zdoma. Med ogledom doma iščite denimo razdelilnike z veliko zasedenimi vtičnicami. Koliko preobremenjenih vtičnic ste našli?

Stikala za luči, žice in aparati, ki jih priključimo na energijski vir, morajo delovati brezhibno in ne smejo biti poškodovani. Nevarne stvari v vašem domu namreč lahko povzročijo požar: pogosto so to grelniki prostora, sveče ali kamin. Otrokom razložite, kako ravnati z električnimi napravami; naj vam vedno povedo, če opazijo napake ali poškodbe. Praznični okraski tudi lahko predstavljajo tveganje: obrabljene ali stare lučke, razrahljane vrvi, več okrasnih lučk, vključenih v eno vtičnico in podobno.

safety_smoke_alarm.jpg

Dimni alarm

V vsakem nadstropju in v bližini spalnih prostorov bi morali namestiti vsaj en detektor dima. Redno tudi testirajte vse druge alarmne naprave in jim  zamenjajte baterije dvakrat letno. Pri tem naj vas otroci opazujejo, ko končate s pregledom doma, pa poskusite igrati nekatere igre za izboljšanje varnosti.

Priredite tekmovanje, kdo pride prej do dogovorjenega varnega mesta v okolici doma. Vaša družina mora imeti zunaj določen kraj, kamor vsi odhitite v primeru požara ali druge nevarnosti. Zato tekmujte, kdo je lahko prvi tam, da vadite evakuacijo.

Opazil sem nevarnost, ustavim se!

Naučite svoje otroke, da ostanejo proč od potencialnih tveganj. Ko vidijo katero koli nevarnost, naj se vedno umaknejo in pokličejo na pomoč. Med pregledom hiše zato bodite pozorni za gorečimi svečami, grelniki, štedilnikom ali pečico; preglejte območje garaže (ali območje, kjer so shranjena orodja in kemikalije) in iščite zdravila, vžigalice in vžigalnike − če jih opazite, jih takoj premaknite izven dosega otrok. Puščanje igrač, obutve in drugih predmetov na hodniku in stopnicah se ravno tako uvršča med nevarnosti za padce. Priredite tekmovanje, kdo lahko prvi očisti največji nered v eni minuti.

safety_child_talk.jpg

Spodbujanje varnostnih ukrepov

Otroku podarite beležko in mu vsakič, ko opazi in vas opozori na nevarnost, v zvezek narišite zvezdico. Ko dobi določeno število zvezdic, pa ga primerno nagradite. Vsi družinski člani se zberite za mizo in naredite dober načrt za pobeg družine v primeru požara. Vzemite si nekaj minut, da narišete skico vašega doma s prostori in izhodi. Določite vsaj dva izhoda iz vsakega prostora pa tudi mesto družinskega srečanja v bližini hiše. Opomnite svoje otroke, če zaduhajo ali opazijo dim, naj se takoj čim hitreje odplazijo do izhoda.

Če se razvname požar, se ne bi smeli zanašati na otroke, da bodo znali sami pobegniti na varno. Del vašega načrta družinskega pobega mora vključevati tudi odraslega, ki bo preveril vse bivalne prostore in zagotovil, da vsi družinski člani pridejo na prosto.