Poskrbite, da uporabljate hladilnik, ki je primerno velik za vaše potrebe. Če je vaš hladilnik premajhen, je lahko preobremenjen. Če je prevelik, po nepotrebnem izgubljate energijo in dragocen prostor v kuhinji.

Funkcija "no frost"

Hladilniki in modeli s funkcijo samodejnega odtaljevanja "no frost" lahko prispevajo k manjši porabi električne energije. To je nekaj, kar morate upoštevati pri nakupu novega hladilnika. Če menite, da ne boste našli časa za ročno odtaljevanje, potem je morda bolj ekonomično, da razmislite o modelu z naprednejšimi funkcijami. Hladilniki brez funkcije "no frost" lahko namreč ob nerednem ročnem odtaljevanju porabijo precej več električne energije kot naprednejši modeli.

no_frost_gorenje.jpg

Pomagajte procesu hlajenja hladilnika

Pustite svoji napravi nekaj prostora za dihanje, zato jo postavite vsaj štiri centimetre od stene, s čimer boste zagotovili, da se motor ne bo preobremenil. Poleg tega hladilnika ne postavljajte zraven virov toplote, kot so pečice ali radiatorji. Naredite test tesnil hladilnika. Vstavite list papirja ali račun ob rob in zaprite hladilnik. Preverite, ali lahko list enostavno izvlečete, kar pomeni, da tesnila niso več dobra. Ponovite postopek na več mestih. Zamenjajte ali popravite tesnila na hladilniku, če je tesnilo šibko ali poškodovano.

Izogibajte se dajanju vroče ali tople hrane v notranjost hladilnika. Pustite, naj se najprej ohladi na sobni temperaturi, preden jo postavite v hladilnik. Zamrznjeno hrano, ki jo odstranite iz zamrzovalnika, pustite, da se odtaja v hladilniku. To pomaga pri procesu hlajenja, saj da hladilniku dodaten vir hlajenja. Namesto da bi zamrznjeno hrano puščali na pultu ali jo odtajali v mikrovalovni pečici, boste prihranili, poleg tega pa bo na tak način odtajana hrana bolj sveža.

hrana_v_hladilniku.jpg

Hladilnika ne obremenjujte

Hladilnik odpirajte redko in za kratek čas, če je to le mogoče. Živila, ki jih pogosto jemljete ven, zlagajte vedno na hitro dostopna mesta, tako da boste vedno vedeli, kje jih najti. Ko je hladilnik skoraj prazen, vstavite vanj nekaj steklenic vode, da pomagajo shranjevati mraz. Notranje kroženje zraka je pomembno za hladilnik, tako da se preobremenjevanju hladilnika izogibajte.

Če je vaš hladilnik star več kot deset let, je že čas, da razmislite o nakupu novega. Sodobni hladilniki imajo funkcije za boljšo energijsko učinkovitost in varčne motorje, ki vam pomagajo pri varčevanju z električno energijo.