Določite osrednjo točko prostora

Določite osrednjo točko prostora. To so lahko kamin, večja umetnina, poseben kos pohištva in podobno Lahko se odločite, da so osrednja točka celo  okna, če le ta niso na ožjem delu stene – v tem primeru boste namreč dnevno sobo vizualno naredili že daljšo in ožjo. Osrednja točka mora biti na sredini najdaljše stene oziroma postavljena ob njo.

long_narrow_living_room_picture.jpg

Sobo razdelite na več funkcionalnih delov

Sobo razdelite na več različnih funkcionalnih delov. Ustvarite ločene kotičke za pogovor, branje, igranje itd.

Prostor za sedenje

Prostor za sedenje umestite na sredino najdaljše stene ob osrednjo točko prostora. Najbolje je, da ga uredite ob steni, saj boste tako omogočili neoviran prehod čez sobo.

long_narrow_living_room_picture1.jpg

Bralni ali sprostitveni kotiček

Bralni kotiček s stolom, mizo in namizno ali samostoječo svetilko uredite nasproti prostora za sedenje. Lahko pa se odločite tudi za nižji kavč ali fotelj in si ustvarite sprostitveni kotiček.

Ločene kotičke poudarite z različnimi preprogami

Ločene kotičke poudarite z različnimi preprogami. V poštev pridejo kvadratne, okrogle, lahko tudi šesterokotne ali polkrožne oblike, nikakor pa ne tekači, ki bi še poudarili dolžino prostora.

long_narrow_living_room_picture2.jpg

Pri opremljanju pazite na enakomerno razporeditev pohištva. Ob neenakomerni bo namreč prostor videti asimetričen, natrpan, neroden in zapleten. Pri ustvarjanju različnih kotičkov pazite, da boste pustili dovolj prostora za neoviran prehod čez sobo in za gibanje po njej.