Tokratni pogovor o naravni modrosti gradnje je stekel z Ignacem Perasom iz Čakovca, magistrom vastuja, ki ga je starodavna modrost povsem prevzela.

vastu.jpg

V vaši knjigi Vastu sem prebrala, da je vasati, ki pomeni prostor, arhitektonski koncept, ki se je razvil za potrebe zahoda, a temelji na vastuju, staroindijski modrosti gradnje. Če prav razumem, je osnovna naloga vastuja predvsem pomoč pri vzpostavitvi prostora z naravnimi zakonitostmi.

Obstajajo stari zapisi iz Indije, ki govorijo o tem, kako je treba graditi, da bi lahko nato bivali v skladu z naravo. Tudi sam sem na primeru več kot 200 različnih hiš prišel do enakih spoznanj kot indijski modreci. V svoji knjigi Vastu o tem tudi konkretneje spregovorim.

V čem se razlikuje vasati od vastuja?

Vastu (en a) v sanskrtu pomeni prazen prostor, naravo in okolje. Vaastu (dva a-ja) pa pomeni neki omejen prostor, kot so npr. hiša, telo, človek, avto… Od tod prihaja nato poimenovanje vasati, pojem, ki opisuje objekt, hišo ali mesto, kjer se biva. Sama beseda vasati pa vsebuje tri pojme, in sicer »va«, ki se veže na fizični nivo, »sa«, ki zajema karmični nivo, in pa »ti«, ki zajame polje svete geometrije.

Osnovna filozofija vastuja/vasatija temelji na treh osnovnih energijah, ki prinašajo svetlobo in energijo: sonce, mesec in zvezde. Kako se nato te energije povezujejo s človekom in prostorom, v katerem živimo?

Po vedski astrologiji se sonce veže na fizični, mesec na miselni in zvezde na karmični nivo. Sonce ima na vzhodu najkvalitetnejši vpliv, zato je tam dobro izbrati vhod v svoj dom in namestiti okna. Ker se nato okoli poldneva sonce preseli na jug in je takrat pogosto čas obeda, je po stari tradiciji vastuja na to stran treba postaviti kuhinjo in jedilnico. Ko se sonce počasi poslavlja in zaide, se sočasno na nebu pojavi mesec, ki predstavlja noč in spanje, kar pomeni, da je primerno imeti spalnico na zahodu.

Modreci stare Indije so verjeli, da gradnja doma bistveno vpliva na našo usodo…

Hiša je kot avto: če je avto star in se nenehno kvari, nam bo pot do zapolnitve konkretnih ciljev otežena. A če imamo dober avto, je ta nekakšna podpora na poti, ki jo ubiramo, in nam zanj ni treba še dodatno skrbeti. A naposled je vse odvisno od usode vsakega posameznika, saj ni lahko kar tako dobiti dober avto, treba si ga je prislužiti.

Poleg povezave z usodo so verjeli tudi to, da je v dom mikrokozmos, v katerem se združujejo vse energije makrokozmosa. Kako je s tem?

V kozmosu obstaja naravni red, ki velja za vse ljudi in ostala bitja in entitete, ki nas v nevidnem svetu obdajajo. Treba se je zavedati, da poleg sveta, ki ga vidimo s prostim očesom, obstajajo še drugi višji svetovi, ki so veliko bolj dovršeni od našega. Vedski modreci so upoštevali to mnogoterost življenjske zavesti in jo nato prenesli tudi na zemeljski nivo. Ta koncept se veže na sveto geometrijo, ki v sebi zajame višje nivoje zavesti.

Kakšno vlogo igrajo orientacija in strani neba pri postavitvi svojega doma po vastuju?

Pred nekaj tisoč leti ni bilo kompasa, tako da so se pri orientaciji opirali na gibanje sonca in predvsem na njegov vzhod in zahod. Tako so se vse hiše in domovi postavljali v smeri strani neba, in če je dom pomaknjen, po vastuju to ni najbolj ugodno. A to je le eden od mnogih zornih kotov, ki se upoštevajo v vastuju.

Na kaj vse je treba biti pozoren po vastuju/vasatiju pred gradnjo hiše?

Pozorni moramo biti na več dejavnikov, a naj povzamem ključne: pozicija hiše glede smeri neba; sveta geometrija, ki jo strokovnjak za vastu izračunava; pomembno vlogo igra izbira vhoda v dom, na izbiro imamo kar 32 različnih možnosti; da so okna na vse strani; da je toaletni prostor na jugu, jugozahodu ali zahodu; po vedski astrologiji se nato izračuna najugodnejši čas gradnje.

Feng šuj se navezuje le na prostor, medtem ko vastu/vasati pri analizi upošteva tudi natalno karto posameznikov, ki prebivajo v določenem prostoru.

Vastu upošteva pri pripravi načrta za gradnjo doma astrološko karto vseh prebivalcev hiše, predvsem pa upošteva ženske, ki so tiste, ki pogosteje skrbijo za organizacijo gospodinjstva. Pomembno je, da se skrbnik doma počuti v njem kar najbolje. Stare tradicije izpostavijo žensko, kar se lahko nato seveda glede na konkretne situacije prilagaja. Nato se upošteva sveta geometrija, saj ni enako, če je hiša velika 10 krat 10 ali npr. 10 krat 10,15 metra.

Kako pomembno je ustvariti dom, v katerem se počutimo varne in mirne, ter kako nas postavitev po vastuju/vasatiju ščiti pred vibracijami turbulentnega okolja?

Vastu stavba bi morala biti zgrajena tako, da je veter, ogenj, potres in poplava ne bi mogli uničiti. Tako se pri gradnji zračenje, podzemne vode in podobni posegi, ki ogrožajo naravno stabilnost, reducirajo na minimum.

Misel, da nas dom ščiti pred naravnimi vplivi, se že dobro usede v našo zavest. A misel, da moramo ostati tudi v domu povezani z naravo, ostaja mnogim tuja. Za kaj gre pri tej navezavi?

Zelo preprosto. Naravno je, da ste v kuhinji lačni in da postanete zaspani, ko pridete v spalnico. Toda če ste v kuhinji zaspani in bi v spalnici jedli, potem to ni v skladu z naravo.

Kaj so jantre in kakšna je njihova vloga po vastuju/vasatiju?

Jantre so slike z geometrijskimi oblikami, ki imajo numerološko moč. Lahko odpirajo ali zapirajo pretok energije, odvisno od potreb prostora. Vsaka jantra se aktivira z določenim zvokom (mantro) in se postavlja v prostor, če je le mogoče, v času, ki je za to najbolj primeren.

Pred časom me je fascinirala povezava med mislijo, da je vsaka struktura v naravi geometrijsko popolna harmonija oblike in da bi morala tudi arhitektura upoštevati ta naravna načela strukture, ki se tesno navezuje na vibracije. Kako na ta koncept gledate vi?

Strinjam se z vami, a potreben je čas, da se ta ideja najprej prav sliši, nato dojame in na koncu uporabi.

Vedska fizika prostora ne pojmuje kot praznino, temveč kot zapleten element, eter, katerega lastnost je zvok, ki skrbi za subtilne vibracije. Kako ohraniti pravo mero vibracij in kako pomembno je pri vsem tem skrbeti za razvoj lastne subtilnosti za prostor, vibracije in sebe?

Hiše se po vastuju delajo individualno in končna slika je povezana tudi z željami posameznika, za katerega se hiša gradi. Eter se po vastuju nahaja v centru hiše, zato je pomembno, da se ga preveč ne ogradi s težkimi predmeti, kot so na primer omare ali stene.

Zdi se, da je nivo zavesti, predvsem pa tehnološki razvoj danes dosegel višavja, ki jih nekoč niso poznali. Gre le za iluzijo? So morda starodavna ljudstva bolje poznala modrost vestne bivanjske kulture?

Menim, da tehnološki razvoj nima prave zveze z zavestjo in upoštevanjem narave ali človeka. V času Ved ljudje niso imeli sodobnih računalniških tehnik, tehnologije in novih materialov, a so gradili v skladu z naravno razvito percepcijo in v stiku z naravo. Njihovi genialnosti nikakor ne moremo oporekati.

Več informacij na www.jyvam.com