Ljudje imamo različne okuse. Kljub temu pa je treba pri prenovi stare hiše paziti, da zaradi nje ta ne bo izgubila značaja, ki jo dela šarmantno. Izbrani materiali naj dopolnjujejo originalne, kar pa ne pomeni, da se morajo z njim tudi ujemati. Pri prenovi pazite na ravnotežje med ohranjanjem starega in vašimi modernimi potrebami, zahtevami in udobjem.

Pri kakršni koli prenovi boste morali ob starih in obnovljenih materialih uporabiti tudi sodobne. Pri tem naj vas vodijo naslednji nasveti.

Uporabite originalne materiale

Pomislite, katere materiale so uporabili prvotni lastniki hiše. Pri prenovi lesenih opažev ali tramov uporabite isto vrsto lesa. Razlika v primerjavi s starim bo seveda opazna, a bo prostor kljub temu deloval harmonično.

renovation1.jpg

Posezite po kvalitetnih materialih

Poceni materiali v stari hiši ne pridejo v poštev. Poleg tega bi morali pri prenovi stremeti k temu, da bosta vaše delo in trud služila tudi še rodovom za vami. Izberite kvalitetne materiale.

Preverite izvor predmetov

Če želite odsluženi del zamenjati z enakim, ga boste morali poiskati v starinarnici ali na bolšjem sejmu. Preverite njegov izvor – verjetno v hiši ne želite imeti ukradenih ali nezakonito odstranjenih predmetov iz zgradb.

red_bathroom.JPG

Ohranite starodobne podrobnosti

Ohranite vse starodobne podrobnosti, ki hišo naredijo tako zelo posebno. Prostor opremite tako, da boste pozornost preusmerili na izrezljan strop, kamnite stene ali stare okenske okvirje.

Ne posegajte po najcenejših možnostih

Nikar v staro hišo ne nameščajte plastičnih okenskih okvirjev. Tudi lesena je mogoče zelo dobro zaščititi pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Če lahko obnovite originalna okna, še toliko bolje.

summerapartmentinterior.jpg

Ne posegajte po ponaredkih

Stvari, ki dajejo videz starega, ne bodo doprinesle k pristnosti vaše stare hiše. Če ne morete priti do originala, raje izberite nove in bodite ponosni na to, da ste k hiši dodali tudi nekaj svojega karakterja.

Ne mešajte različnih stilov

Nikar ne mešajte različnih stilov. Če živite v hiši iz začetka 20. stoletja, je ne opremljajte s predmeti iz 19. stoletja.

Pazite, da boste ohranili karakter hiše

Pri prenovi pazite na to, da boste ohranili karakter hiše. Sicer raje kupite drugo ali pa si zgradite novo.