Tokrat pa za spremembo nekoliko manj besed in več fotografij – v Braslovčah smo si ogledali dva objekta, na katerih so potekala še zadnja dela pred vselitvijo.

gradiatim4.jpg

Svetli in razgibani prostori

Prva stvar, ki navduši ob vstopu v Gradiatimovo pasivno hišo, je svetloba. Brez ene prižgane luči je v vseh prostorih razkošno svetlo in občutek je bil nekako domač, čeprav so nas obdajali zgolj goli zidovi. Za svetlost v prostorih poskrbijo predvsem številna strešna okna, zato so tudi prostori v mansardi svetli in prijetni. Občutek prostornosti je najmočnejši v dnevni sobi oziroma nekakšnem osrednjem bivalnem prostoru s stopniščem in galerijo. S strehe prihaja svetloba skozi tri strešna okna, na obeh stenah pa je nameščenih tudi več panoramskih oken z razgledom na velik travnik pod hišo.

gradiatim1.jpg

V mansardi je kopalnica z ravnim stropom, ki je viden tudi od zunaj in nekoliko poživi obliko hiše. V kopalnici sta edini naravni vir svetlobe dve solarni tubi. Čeprav je bila kopalnica ob našem obisku še neometana in je siva barva sten vpila veliko svetlobe, je bil prostor precej svetel. Ko bodo na stenah svetle kopalniške ploščice, bo svetloba seveda drugačna, je pa že tokratni obisk dal slutiti, da bo kopalnica ob svetlih nočeh verjetno učinkovito razsvetljena kar z mesečino.

Minimalni stroški ogrevanja

Ob letošnji vselitvi (v eno hišo se bo vselil direktor podjetja z družino, druga pa še čaka na kupca) bodo v objektu namestili tudi različne senzorje, ki bodo sproti beležili temperaturo, vlažnost zraka in podobno, podatki pa se bodo ažurno objavljali na spletni strani podjetja Gradiatim. S takšnim transparentnim prikazom življenja pasivne hiše želijo ta še dokaj neznani način bivanja približati vsem.

gradiatim3.jpg

Resnici na ljubo so pasivne hiše še vedno žrtve mnogih predsodkov, ki se mnogokrat združijo še s predsodki o montažni gradnji. Zato potegnimo črto in zapišimo – v Kamenčah pri Braslovčah vas čaka klasična novogradnja, katere letni stroški za ogrevanje niso višji od, reci in piši, 150 evrov.