Umestitev v prostor

Dnevne sobe so pogosto prostor, v katerem gledamo televizijo. A ob tem počnemo še marsikaj drugega, zaradi česar je soba močno osvetljena. Zato moramo paziti, da izberemo televizijski sprejemnik z visokokakovostno sliko. Televizor moramo postaviti na takšno mesto, da na zaslon ne bosta neposredno svetila luč ali sonce, saj bomo sicer imeli težave z gledanjem.

Si želite sprejemnik pritrditi na steno? Čeprav so današnji televizorji lažji od svojih predhodnikov, pa je treba upoštevati, da so še vedno težji od slik. Televizor s premerom 81 centimetrov lahko tehta tudi 30 kilogramov. Zato boste za dobro pritrditev potrebovali močne vijake in poseben nosilec. Razmisliti je treba tudi o tem, kam boste dali vse kable, ki jih ob priključitvi različnih komponent, kot so DVD-predvajalnik, zvočniki itd., sploh ni malo.

philips_tv.jpg

Velikost televizorja

Ko izbirate televizor, imejte v mislih, na kakšni razdalji ga boste gledali. Verjetno si ne želite, da bi ob gledanju trpele vaše oči in vrat. Splošno pravilo je, da mora biti razdalja vsaj 1,5 do dvakrat večja od diagonale zaslona.

Televizor namestite tako, da ga boste imeli v sedečem položaju v višini oči. Televizor nad kaminom morda deluje impresivno, vendar pa boste v tem primeru morali stati, če ga boste želeli gledati v najboljšem položaju.

Tudi zvok je pomemben

Pri televizorju ni pomembna samo slika, pač pa tudi zvok. Kaj vam pomaga dobra slika, če je zvok slab? Večina sodobnih televizorjev ima šibke zvočnike, zato je po navadi potreben nakup dodatnih. Te lahko namestite ob sprejemnik, poleg njega ali na steno, lahko pa kupite tudi samostoječe. Če ste oseba, ki rada pozno v noč na glas gleda filme, velja razmisliti tudi o zvočni izolaciji prostora.

internet_tv.jpg

Povezava s spletom

Povežite se. Nekateri televizijski sprejemniki že omogočajo povezavo s spletom in pametnimi telefoni. V prihodnosti pa se obeta tudi brezžična televizija.

Daljinski upravljalnik

Daljinski upravljalnik lahko počne še marsikaj drugega, kot samo premika televizijske kanale. Privoščite si majhen univerzalni daljinski upravljalnik, s katerim boste lahko upravljali tudi druge komponente vašega medijskega sistema. Tako se boste izognili množici daljinskih upravljalnikov in nenehnemu iskanju pravega.