Kemikalije

Kemični odstranjevalci barv so lahko v obliki tekočine ali paste. Nanesemo jih lahko s čopičem ali popršimo. Preden se odločite, kateri odstranjevalec boste kupili, dobro preberite navodila na embalaži, da vidite, kateri vam bolj ustreza.

Tekočine so boljša izbira, kadar je treba odstraniti le nekaj slojev stare barve ali ko gre za površine z arabeskami, detajli, koti ali krivuljami, na primer na ograjah in stebrih. Pasta je boljša za odstranjevanje debelejših plasti barve, ker se ne posuši tako hitro in se lahko bolje vpije v vse plasti. Če je dovolj gosta, se obdrži tudi na vertikalnih in stropnih površinah.

Potrebovali boste tudi nekaj strgal. Za širše in ravne površine uporabite široko strgalo, za kote in detajle pa manjša. Ko vam uspe odstraniti sloje barve in odstranjevalca, uporabite srednje mehko gobico iz žične volne (razen ko gre za lesene površine), s katero nežno zdrgnete površino, ki jo lahko, ko je suha, zdrgnete še z brusnim papirjem. Na nekatera mesta boste morda morali nanesti še en sloj odstranjevalca.

odstranjevanje_barve.jpg

Pri uporabi kemikalij bodite predvidni! Po naravi so namreč jedke. Ko delate z njimi, nosite gumijaste rokavice in zaščito za oči, prostor pa naj bo dobro prezračen. Če odstranjujete barvo z vrat ali pohištva, počnite to v odprti garaži ali na dvorišču. Tudi pri tistih odstranjevalcih, za katere piše, da so okolju prijazni, morate biti previdni. Dobro preberite oznake na embalaži in navodila za uporabo.

Če boste že pred nanosom odstranjevalca barve površino pobrusili z brusnim papirjem, se bo odstranjevalec bolje vpil. Tla zaščitite s plastično prevleko, saj jih lahko kemikalije poškodujejo. Pazite, da se odstranjevalec na površini ne posuši prej, ko ga odstranite, zato ga nanesite le na toliko prostora, kot ga boste lahko pravočasno obdelali. Pred nanosom nove barve ali laka boste morda morali obdelano površino nevtralizirati.

wall_neutralizer.jpg

Brušenje

Barvo lahko odstranjujete tudi z dobrim starim brusnim (smirkovim) papirjem. Pri večjih površinah si boste sicer morali pomagati s strojnim orodjem, saj je lahko ročno odstranjevanje precej zamudno.

Izberite bolj grob brusni papir, saj bo dlje zdržal. Ročno brusimo manjše površine in detajle, večjih površin pa se lotimo z brusilnim strojem. Teh je več vrst, preden pa ga izberete, morate vedeti, na kakšnih in kako velikih površinah boste delali. Pri brušenju nosite zaščitno masko, da ne boste vdihovali delcev barve. Brušenje je sicer učinkovito, a precej zamudno in tudi naporno. Poleg tega so brusilni stroji dražji od kemikalij.

home_remodeling_project_spare_room_dan_sanding_how_to_remove_wallpaper.JPG

Toplota

Toplotno odstranjevanje je lahko zelo učinkovito, uporablja pa se predvsem v zunanjih prostorih zaradi nevarnosti ognja in dima. Vendar pa je lahko tudi toplotno odstranjevanje varno, če uporabljate zdrav razum in upoštevate varnostna pravila. Še posebno je učinkovito, ko gre za debelejše, trdožive sloje barve, za katere bi morali uporabiti veliko nanosov kemikalij ali pa jih več ur brusiti. Ne uporabljajte varilnika, saj lahko povzroči požar ali pa vsaj poškoduje les.

Električne naprave za odstranjevanje barve, na primer sušilnik na vroč zrak, držite blizu pobarvane površine, dokler se ta ne začne topiti. Potem jo odstranite z nožem za kitanje. Ker gre za visoke temperature, morate biti nadvse previdni!

morelibrary02.jpg

Vse tri metode imajo tako prednosti kot pomanjkljivosti. Kemično odstranjevanje je morda še najučinkovitejše. Kemikalije lahko razporedite po površini, pustite, da opravijo svoje delo, in jih potem skupaj z barvo odstranite. Brušenje se uporablja že stoletja, je varno in zanesljivo, vendar pa zahteva veliko dela in časa. Pri toplotnem odstranjevanju pa obstaja nevarnost požara.