Obstaja celo teorija, da je razlog za to, da ima vedno več ljudi astmo, ravno preveč čista hiša, saj v takšnem okolju telo ne more zgraditi učinkovitega imunskega sistema. Kje je torej meja med domom brez bakterij in umazanije ter prekomernim nanosom zdravju škodljivih kemikalij, ki jih vsebuje večina čistilnih sredstev? Oglejte si šest metod, s katerimi se lahko na zdravju manj škodljiv (ali celo neškodljiv) način znebite strupov v vašem domu.

Čistite po korakih

Začnite čistiti z manj agresivnimi čistilnimi sredstvi. Včasih delo dovolj dobro opravi tudi voda, še posebno, če za brisanje uporabite krpo iz mikrovlaken. Če to ne deluje, poskusite z domačim čistilom – enakovredno mešanico vode in kisa ali vode in nekaj kapljic blagega čistila za posodo. Agresivnejša čistila ali belilo uporabite le v skrajni sili. Presenečeni boste, kako malokrat jih boste potrebovali.

green_cleaning.jpg

Čistite pogosteje

Verjamemo, da vam to ne diši preveč, a če boste čistili vsak teden, boste za to opravilo potrebovali le nekaj minut, če pa se boste nad umazanijo v kopalnici spravili enkrat na leto, pa boste v njej preživeli veliko več časa, pri tem pa boste porabili tudi veliko toksičnega čistila. Pravilo minimuma, ki ga velja upoštevati pri čiščenju, je: če živite sami, čistite enkrat na mesec, če sta dva, vsaka dva tedna, če ste trije ali štirje, pa vsak teden.

Izogibajte se antibakterijskim izdelkom

Rezultati nedavne ameriške študije so pokazali, da lahko antibakterijska mila pri prekomerni uporabi otrokom povzročajo alergije. Vsebujejo namreč triklosan, pesticid, ki lahko povzroči razdraženje kože, dermatitis, alergije in astme. Če imate doma antibakterijska mila, jih raje zamenjajte z mili na osnovi glicerina.

Naredite svoja čistila

Zakaj bi drago plačevali za okolju prijazne izdelke, če jih lahko izdelate sami? Za čiščenje kadi zmešajte boraks in sodo bikarbono v razmerju 1:4. Za poliranje pohištva uporabite mešanico olivnega olja in kisa v razmerju 2:1. Vonjave iz kuhinje pa boste uspešno odpravili s cimetom. Lonec s to začimbnico (ki jo zmešate z vodo) postavite na štedilnik in jo zavrite.

naravna_cistila.jpg

Uporabljajte čistila brez vonja

Če ima čistilo vonj, to pomeni da so v njem kemikalije. Osvežilci zraka v zrak pošiljajo kemikalije, ki prikrijejo neprijeten vonj. Za naravno osvežitev zraka v prostoru uporabite čistilnik zraka. Filter za zmanjšanje alergije na peči bo tudi dobro opravil svojo nalogo, pazite le, da ga boste zamenjali vsako sezono.

Ne pretiravajte z nanosom

Več ni nujno tudi boljše. Uporabljajte manj čistila in ga dodajajte le, če se izkaže, da je to nujno potrebno.