Podučite jih

Pojdite v knjižnico in si izposodite nekaj knjig (lahko tudi drugih medijev) o energiji. Namen je otroku pokazati, od kje prideta elektrika in energija. Vedenje o tem, kako se ta proizvaja, je prvi korak k razumevanju, zakaj je potrebno varčevanje.

Enkrat na teden preživite brez elektrike

Za majhne otroke je lahko to zelo zabavna avantura. Pomembno je, da jim razložite, zakaj to počnete. Namesto popoldanskega gledanja televizije se zabavajte z družabno igrico, pojdite na igrišče ali pa se udeležite kakega sejma ali festivala.

otrok_pecica.jpg

Pojdite na zrak

Pojdite v naravo. Sprehajajte se, kolesarite. Omogočite otroku, da začuti naravo in mu na ta način poskušajte predstaviti povezavo med varčevanjem z energijo in ohranjanjem našega planeta.

Ustvarite energijsko učinkovito igralno sobo

V projekt energijsko učinkovite igralne sobe vključite tudi svoje otroke. Starejši bodo pri snovanju lastnega prostora zelo uživali.

Vključite jih v projekte varčevanja z energijo

Otroci naj vam pomagajo pri boljši zatesnitvi oken in obešanju perila. Razložite jim, na kakšen način s tem varčujete z energijo.

otrok_prha.jpg

Naredite varčevanje z energijo zabavno

Če merite svoj čas pod prho, ga merite tudi otrokom. Iz tega naredite tekmovanje in nagradite tistega, ki se bo oprhal v najkrajšem času. Prepričajte pa se, da zaradi tega ne bo trpela higiena.

Iz varčevanja z energijo naredite igro

Ste se kdaj šli igro »Jaz pa vidim… »? Igrajte se – iščite predmete, ki varčujejo z energijo ali predmete, ki jo trošijo. Igrico lahko igrate kjer koli, otrok pa bo tako postal bolj pozoren na posamezne podrobnosti.