Eklektični stil je bolj mešanje kot usklajevanje različnih slogov, kljub temu pa morajo biti vsi dizajnerski elementi usklajeni, da dobimo svež in urejen avantgardni videz. Združuje inovativnost in kreativnost; glede na to, da meša različne stile, pa je izrazito individualen in zlahka spremenljiv.

Mešanje slogov

Obstaja ogromno stilov opremljanja interjerjev, zato je odločitev, kateri bo pravi za naš dom, po navadi precej zahtevna. Ker se tako težko odločimo le za en točno določen slog, si lahko omislimo srednjo pot in kombiniramo tisto, kar imamo resnično radi – ne glede na to, v katero oblikovalsko kategorijo spada.

eklekticni_stil_3.jpg

Če imate doma nekaj kosov rustikalnega pohištva, nekaj baročnega okrasja, druga oprema pa je sodobnejša, se ne bojte združiti vsega v en eklektično urejen prostor. Pri tem pa seveda pazite, da prostor ni prenatrpan. Priporočamo vam, da ustvarite središčno točko prostora s kaminom, umetniško sliko ali z zanimivimi svetili.

Postanite zbiratelj

Eklektični stil je popoln za tiste, ki radi zbirate predmete, bodisi na potovanjih bodisi na bolšjih sejmih. Če tega nimate v navadi, pa nikoli ni prepozno, da danes začnete z zbirateljstvom. Iščite starinsko pohištvo, razne etnične spominke in druge podrobnosti, ki bodo popestrile vaš dom. Sledite svojemu okusu in izberite tisto, kar vam je že takoj všeč.

eclectic_interior_design_trends.jpg

Pazite na sorazmerje

Kose različnega pohištva in okrasja lahko mešate, vendar le, če ohranite proporcionalnost sobe, ki bo omilila kombiniranje tekstur in slogov. Stene in talne obloge lahko na primer pustite nevtralne.

Izognite se kaosu

Da se boste izognili prenatrpanemu prostoru, v katerem se izgubite, tudi med poplavo eklektične opreme ohranite določen red in preprostost. Pričarajte harmonijo tako, da ste pozorni na barve, ki jih med seboj uskladite.

eklekticni_stil_2_a.jpg

Več primerov eklektično urejenih prostorov pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.