Reciklirana kovinska kritina

Kovine, ki jih uporabljajo za izdelavo strešnih kritin, so po navadi narejene iz mešanice jekla, bakra, pločevine in aluminija. Na voljo so tudi kritine, izdelane iz reciklirane kovne. Kovinske strešne kritine so zelo obstojne – zdržijo tudi do 50 let. Pa še ena prednost je - ko jih boste morali zamenjati, jih boste lahko reciklirali.

Kovinska streha poleti odbija sončno svetlobo, zato je v hiši prijetno hladno. Če imate dobro izolirano podstrešje, se tovrstne kritine odlično obnesejo tudi pri nizkih temperaturah. Kovinsko strešno kritino lahko položite kar na obstoječo kritino, s čimer si boste prihranili veliko dela, pa tudi za odvoz stare kritine vam ne bo treba skrbeti.

zelena_streha1.jpg

Živa ali zelena streha

Živa ali zelena streha vpija vodo in nudi izvrsten dom živim bitjem. Nekateri si na takšnih strehah ustvarijo celo vrt. Za zeleno streho je treba na streho najprej položiti plošče, sledi vodotesna plast, nato pa prst. Kritino je mogoče postaviti tudi nad že obstoječo, če je hiša le dovolj trdna, da zdrži težo dveh streh. Takšna streha je zelo dober izolator, odlično pa se obnese tudi ob nevihtah in vremenskih ujmah. Z živo streho je vaš dom poleti hladen, pozimi pa topel.

Skodlasta streha

Skodlaste kritine iz smrekovega, jelkovega in macesnovega lesa so poznali že naši predniki, zdaj pa so na voljo skodle iz cedre, ki so odporne proti insektom. Ko se skodla obrabi, jo nadomestite z novo, staro pa lahko reciklirate kar na kompostu.

streha_guma.JPG

Streha iz reciklirane gume

Verjemite ali ne, tudi guma je lahko okolju prijazen material. Na trgu je veliko kritin različnih tekstur in stilov. Na voljo so tudi takšne z videzom skrilavca, lesa ali ploščic. Teža takšne kritine je podobna teži asfaltne. Je zelo obstojna, zaradi svoje sestave pa se lahko povrne v prvotno obliko, če nanjo denimo pade toča ali drevesna veja. Je tudi vodoodporna.

Betonska streha

Betonska streha je narejena iz vlaken armiranega betona. Vlakna so iz stekla ali kovine. Gre za zelo lahko, zračno in trdno kritino, ki ima odlične izolirne lastnosti. Ohranja energijo in je zelo obstojna.

streha_keramika.jpg

Streha iz keramičnih ploščic

Takšna kritina se sicer lahko prelomi (takrat jo zamenjamo z drugo), kljub temu pa je zelo obstojna in nestrupena za okolje ter poleg tega še ognjevarna. Za njeno izdelavo pa je potrebne veliko energije, kar morda ni ravno v skladu z vašimi ekološkimi prizadevanji.