Moderno domovanje je umeščeno na izredno ozki parceli v središču starega mestnega jedra. Obrnjeno je proti severu in jugu, tako da je najpomembnejši vidik tega projekta postala igra svetlobe, ki zaradi usmeritve in zasnove objekta vstopa v notranjost.

Prostori, razporejeni okoli dvorišča

Arhitekti so zato razvijali hišo v navpični liniji: različna nadstropja so namenjena različnim potrebam in uporabi. V pritličju lahko najdemo garažo in domači kino, v medetaži pa sta dve sobi, povezani z nižje ležečo kuhinjo in jedilnico ter višje umeščenim dnevnim prostorom, ki se nadaljuje na strešno teraso in tam urejen vrt. Osrednja točka prostora je notranje dvorišče, ki se razprostira vse od tal do vrha zgradbe.

sodobna_hisa_v_barceloni_5.jpg

Odprti in povezani bivalni prostori

V prvem nadstropju je poleg dvorišča kuhinja, zraven katere je urejena tudi jedilnica. V drugi etaži sta spalnici, v višje ležečih prostorih pa skupni prostori za dnevno preživljanje časa. Zaradi notranjega dvorišča so prav vsi prostori odprti navzven in med seboj povezani, hkrati pa so zaščiteni pred radovednimi pogledi z ulice.

Na južno in severno fasado so nameščene nastavljive horizontalne rešetke za uravnavanje količine svetlobe, ki vstopi v bivalne prostore. V hiši prevladuje igra različnih materialov, kot so les, kamen, steklo, jeklo, železo in tople barve.

sodobna_hisa_v_barceloni_3.jpg

Več posnetkov španske hišice nenavadnih dimenzij pa si oglejte v fotogaleriji.