V kuhinjo in jedilnico vnesite nekaj barv in razgibanosti na povsem preprost način: z namiznim servisom. Trendi namizne posode so namreč pod velikim vplivom živil, ki jih radi jemo, zato na sicer beli posodi ne smejo manjkati grafični potiski in motivi, na primer cvetlični ali vzorci listja. Zelo priljubljena je keramika v rustikalnem stilu ali svetleče lakirane sklede v azijskem stilu.

how_to_buy_tableware_2.jpg

V modi je preprosta namizna posoda

Namizni servis naj bo hkrati funkcionalen in očarljiv. Ponovna je modna preprosta bela keramika, med katero je skoraj obvezen del posode bel krožnik, ki nam lahko služi tudi kot pladenj; v trendu pa so tudi stekleni pladnji, ki so videti kot ogledala. S tako minimalistično in nevtralno posodo boste poudarili pripravljene jedi na krožniku in jih spremenili v privlačne kulinarične užitke.

how_to_buy_tableware_3.jpg

Kako dopolnite pribor?

Izberite praktične kose servisa, ki jih nujno potrebujete in se izogibajte nepotrebnim skodelicam in drugim predmetom. Če je del vaše jutranje rutine pitje močne kave, je zbirka kavnih skodelic dobra naložba. Omislite si tudi velike krožnike, ki jih obenem uporabljate kot pladnje za predjedi, slaščice in sendviče; v zadnjih nekaj letih je servis večji, saj je večina krožnikov danes široka 30 centimetrov, medtem ko standardni merijo 27 centimetrov.

how_to_buy_tableware_4.jpg

Na namizni servis glejte kot na opremljanje svojega doma – na mizi mešajte različne teksture, barve in dekorativne podrobnosti. Bistvene so tudi srednje velike večnamenske sklede. Uporabite jih lahko praktično za kar koli, saj lahko v njih postrežete vse od juh, testenin in solat do slaščic. Če kupite porcelanasto posodo, pa jo lahko prestavite iz pečice naravnost na mizo v jedilnici. Zraven večjih pladnjev s prigrizki postavite manjše predmete, na primer majhne krožnike, vilice in žlice.

how_to_buy_tableware_5.jpg

Čiščenje posode

Večina danes izdelane jedilne posode je varna za pranje v pomivalnem stroju, saj je prevlečena z zaščitno glazuro, ki ščiti okrasne motive in vzorce pred obledelostjo. Starejši servis pa po vsej verjetnosti ni premazan z glazuro, zato ga morate prati ročno in previdno, da upočasnite bledenje barv.