Vendar pa lahko tudi zimsko energetsko učinkovitost izboljšamo s pomočjo sončnih žarkov. Eden od načinov, da to storimo, je pasivno sončno ogrevanje – razmerje med arhitekturnim dizajnom in tem, kako zgradba sprejema sončno energijo. To pomeni, da hiša, ki je zgrajena na ta način, kar najbolje izkoristi potencial sonca, tako da ujame njegovo energijo in jo porazdeli po notranjosti hiše.

Na žalost niso bile vse stavbe zgrajene z mislijo na pasivno sončno ogrevanje. Ne glede na to, kakšno hišo imamo, pa lahko tudi sami kaj naredimo, da nam bo pozimi topleje.

6e6f7259e229f67eea1082bb7728149d.jpg

Omogočite žarkom in svetlobi prosto pot

Ali delate doma? Če je mogoče, si uredite pisarno oziroma sobo, kjer preživite največ časa, tam, kjer je največ sončne svetlobe. Ko sonce vzide, odgrnite zavese in pustite svetlobi, da napolni prostor. Naj v bližini oken ne bo preprek, ki bi blokirale pot svetlobi, na primer kupov knjig ali oblačil.

window_cleaning.jpg

Zatesnite in očistite okna

Če le ena soba dobi večino sončne svetlobe, zapirajte vrata med njo in sosednjimi sobami, da se toplota ne porazgubi. Pazite, da ni prepiha, ki je eden glavnih razlogov za visok račun za ogrevanje. Okna naj bodo čista tako na notranji kot na zunanji strani, saj lahko tudi drobceni delci prahu, ki se naberejo na steklih, zadržijo svetlobo in toploto, in tako sončnih žarkov ne morete najbolje izkoristiti.

Tudi na zunanji strani odstranite ovire, ki preprečujejo svetlobi pot v vaš dom, na primer veje, ki zastirajo okna. Če se v kratkem nameravate preseliti, preverite, koliko sončne svetlobe je v prostorih, ki si jih ogledujete.

Če si dom gradite v hladnejšem podnebju, razmislite o uporabi materialov iz termalne mase, kot sta naravni kamen in beton, ki absorbirata sončno toploto in jo razporedita na hladnejše dele. Tudi poleti ima termalna masa ugoden vpliv na temperaturo vašega doma, saj absorbira toploto v notranjosti, zaradi česar je prostor hladnejši.