Če boste med pripravami na obiske povečali varnost v vašem domu, bo tudi vaša družina varnejša – ne le med prazniki, ampak vse leto. Preberite si, kaj morate postoriti, da bodo ltako mlajši kot starejši gostje v miru uživali, ko bodo na obisku pri vas.

Če na obisk prihajajo otroci

Načrtujte vnaprej. Goste, ki bodo pripeljali majhne otroke, vprašajte, katere predmete za zaščito malčkov lahko prinesejo s sabo. Verjetno si boste morali vratca za stopnice sposoditi od soseda, ključavnice za omare in vrata pa lahko starši otrok dajo med svojo prtljago.

Preden pridejo obiskovalci, se po hiši razglejte z zornega kota malčkov in se prepričajte, če ste z njihovega dosega pospravili vse potencialno nevarne predmete, kot so vžigalice, vžigalniki, čistila in kemikalije.

a24e8931.jpg

Tudi varen spanec je pomemben. Dojenčki naj spijo na hrbtu, iz zibelke pa odstranite odejice, blazine in igrače. Otroke tudi držite na varni razdalji od pečice, nožev in ponev.

Varnostni ukrepi za vse goste

Svetle zunanje luči sporočajo gostom, da so dobrodošli v vašem domu, poleg tega pa zmanjšajo tveganje za morebitne padce. Tudi v kopalni kadi pogosto pride do poškodb, zato je vanjo dobro namestiti nedrsečo podlago. V kabino za prhanje lahko namestite ročke, za katere se lahko oprimete, če vam zdrsne. Zdravila in čistila spravljajte v zaprto omarico.

bath_mat_closeup.jpg

Ko gostje prispejo, jim razložite, kje sta gasilni aparat in paket za prvo pomoč. Preden greste spat, ugasnite vse praznične lučke in pogasite sveče. Na hodnik in v sobe za goste namestite nočne lučke, da se bodo gostje ponoči lažje znašli. Poleg telefona nalepite listke s telefonskimi številkami za klice v sili, ki naj bodo dobro vidne.

Ko ste si vzeli nekaj minut za to, da ste preverili varnost v vašem domu, se lahko sprostite in mirno uživate v času, ki ga boste preživeli z družino in prijatelji.