Na sejmu Dom v Ljubljani razstavljajo številna domača in tuja podjetja. Obiskali smo nekatera izmed njih in jih povprašali o njihovih novih izdelkih. Najbolj nas je zanimalo, kakšne trende lahko opazimo na različnih področjih graditeljstva.

Novosti s področja stavbnega pohištva

V podjetju Velux razstavljajo Velux Active – sistem za uravnavanje notranje klime, ki samodejno uravnava odpiranje in zapiranje notranjih ter zunanjih senčil na strešnih oknih glede na letni čas, količino sonca in zunanjo temperaturo. »Sistem je sestavljen iz dveh brezžičnih senzorjev: enega za zaznavanje količine sončnega sevanja, drugega pa za zunanjo temperaturo, ter upravljalnika, ki prejema podatke od senzorjev in upravlja senčila. Druga novost je senčilo Termo plise, ki je poleg tega, da zatemni prostor, tudi energijsko učinkovito,« nam je pojasnila Katja Ličen Pajenk iz Veluxa.

Tako imenovana satasta struktura materiala namreč zmanjšuje uhajanje toplote skozi stekla v zimskem času. Tretja novost je sistem za odvod dima za ravno streho, ki se sestoji iz okna za ravno streho, na katerem je tovarniško vgrajen poseben elektromotor in krmilna centrala s priloženo UPS-baterijo. Za ustrezno delovanje sta priložena dimni senzor in stikalo za prisilno ročno odpiranje okna. Sistem je možno nadgraditi še z dežnim senzorjem, ki avtomatično zapre okno v primeru dežja, in stikalom za ročno prezračevanje.

mizarstvo_semrl_sejem_dom_2012_polkna.jpg

V Mizarstvu Šemrl prvič predstavljajo aluminijasta polkna in lesena polkna iz smreke ali macesna (na sliki zgoraj) z gibljivimi loputicami, fiksnimi loputicami ali pokončnimi letvami, razstavljajo pa tudi vhodna vrata različnih tipov in energijsko varčna okna. Po besedah Francija Šemrla imajo za energijsko varčne in pasivne hiše dva tipa oken profila 92 − močnejšega lesenega profila s troslojnim termopanskim steklom in plinskim polnjenjem. Njihov program poleg svetovanja in pomoči strankam pri izpolnjevanju vlog Eko sklada obsega tudi kakovostne storitve montaže in servisa.

Pomočnik tehničnega direktorja v podjetju Rolete Kosec Matjaž Krek nam je razložil, da so letos v stalno ponudbo rolet in senčil dodali novo okensko roletno škatlo oziroma omarico z višjimi in debelejšimi okvirji, ki je predvidena predvsem za novograditelje, saj jo v objekt vgradijo v času gradnje, kasneje pa lahko vanjo dodajo bodisi komarnik bodisi lamele. »Uporabniki kasneje omarice ne vidijo, ker je viden le spodnji servisni pokrov na notranji stani.« Druga novost so profilne vrtne ograje iz aluminija, ki posnemajo podobo lesa. Ograje privlačnega videza so vrhunske kakovosti, saj imajo petnajstletno garancijo.

Zanimivi gradbeni materiali in dodatki betonom

Zadnja novost, ki jo predstavljajo v podjetju Kalcer, so gradbene plošče Wedi, namenjene obnovi ali gradnji kopalnic. To so elementi, ki nadomestijo klasično kabino za prhanje, saj je v steno vgrajen odtok, ki ga zato ni treba vgraditi v tla prhe, je izpostavila Tamara Slapar iz Kalcerja. Na ogled so ne nazadnje postavili tudi fasade, strešna okna in energijsko učinkovite materiale, namenjene toplotni izolativnosti, in sicer vse vrste izolacije, od lesne, steklene do takšne iz celuloze.

 

kalcer_sejem_dom_2012_stresna_izolacija_b.jpg

Ema Keržič iz Lespatexa nam je povedala, da poleg kvalitetnih bitumenskih skodel blagovne znamke Tegolo Canadese razstavljajo še nove specialne dodatke betonom, namenjene povečanju njegove vzdržljivosti in odpornosti na vremenske razmere. Ponujajo tudi posebne hidroizolacije, ki se lahko izvedejo na mokre betone, za razliko od klasične hidroizolacije, ki zahteva suho betonsko podlago. Rezultat je hitrejša vgradnja in zaključek del, saj ni treba čakati, da se beton posuši.

Za prijeten spanec

Emil Marinšek iz Maremica pa nam je zaupal več o vodni vzmetnici Lectus Aqua Spring, modularnem ležišču Leticia in predstavljeni hibridni postelji. Aqua Spring je pravzaprav sestavljena iz dveh ločenih jeder: iz vodne postelje in dodatnega sloja ležišča iz mikrovzmeti, ki poskrbijo za zračenje in kompaktnost postelje. Pri hibridnem ležišču pa gre za novo zakonsko posteljo, kjer je na eni strani vodna postelja, na drugi strani pa klasična postelja. To konkretno pomeni, da se lahko zakonca odločita vsak za svojo vrsto ležišča.

Talne obloge

V Kemoplastu na sejemskem prizorišču tudi letošnje leto ponujajo širok spekter talnih oblog, med katerimi izstopajo gotovi parketi ter dvo- in troslojni parketi. Hkrati razstavljajo široko izbiro laminatov višjega kakovostnega razreda ter zelo kakovostne PVC-plošče in tekstilne obloge, primerne tako za javne in poslovne površine kot za stanovanjsko rabo, je v pogovoru razložil Janez Ferlic iz Kemoplasta.

V podjetju Alpod pa so nam pokazali rustikalne talne obloge iz naravnega lesa v izbranih barvah, pestro ponudbo gotovih parketov in končnih izvedb, laminatov, linoleja, furniranih talnih oblog in oblog iz plute, usnja in PVC-ja. Med novostmi izstopajo talne obloge, sestavljene iz plošče iz celuloznih vlaken in plute, na katerih so natisnjeni grafični motivi in vzorci različnih stilov.

Več fotografij razstavljavcev s sejemskega prostora pa si oglejte v naši fotogaleriji.