Svoj dom prenovite s pametnimi okni, ki vam bodo izboljšala kakovost bivanja. Pametna okna na daljinsko upravljanje lahko programirate, da ob določenem času v prostor spustijo sveži zrak. Koliko se bo okno odprlo, je povsem odvisno od vas, saj lahko poljubno nastavite večji ali manjši pretok zraka. To je še posebno priročno takrat, kadar se odpravljate za dalj časa zdoma – okna bodo namreč "mislila" namesto vas in ob nastavljenem času (in programu) prezračila bivalne prostore.

smart_window_thinks_instead_of_you.jpg

Pametna naložba

Tako vam ne bo več treba hiteti domov pred bližajočo se nevihto v strahu, da bi vam lahko dež uničil parket in sobo, saj se okno avtomatično zapre takoj, ko na steklo z vgrajenimi senzorji padejo prve dežne kapljice. Prav tako je možno nastaviti časovni zamik za odpiranje okna, če denimo želite med kuhanjem prezračiti kuhinjo za deset minut. Lahko se boste osredotočili na delo, medtem ko bo pametno okno samo poskrbelo za pretok svežega zraka.

Enako velja tudi za senčila, ki jih lahko upravljate daljinsko; kako boste okna in žaluzije programirali, pa je povsem odvisno od vaših praktičnih potreb, letnega časa in seveda vašega razpoloženja. Omislite si lahko tudi le en daljinski upravljalnik, s katerim nadzirate tako delovanje oken kot tudi senčil.

smart_2.JPG

Avtomatična zatemnitev stekel

V nekatere naprednejše in zato dražje modele so vgrajena fotoobčutljiva stekla, ki menjajo svetlost površine – steklo počasi temni, ko se povečuje koncentracija naravne svetlobe. V prihodnje pa bo na oknih verjetno celo mogoče gledati filme, saj razvijajo integrirane električne modele z vgrajenimi zasloni.