Majhna hiša ali visoka stolpnica?

Lega našega stanovanja je odvisna tudi od tega, v kako velikem objektu živimo, saj je v velikih blokih precej več nadstropij kot v manjših. Takšni visoki bloki in stolpnice po navadi stojijo v središču mest, medtem ko so manjši, nižje ležeči objekti navadno postavljeni v predmestju, bogatejših četrtih in manjših krajih. Tako sta lega in velikost stavbe med seboj običajno povezani, oboje pa seveda vpliva na kakovost življenja njenih prebivalcev.

west1.jpg

Višja nadstropja

Seveda je razgled po navadi boljši iz višjih nadstropij. Odvisno tudi od tega, na kaj imate razgled. Ker vam nič ne zastira okna, dobi vaše stanovanje več naravne svetlobe. Če živite v mestu, tudi javna razsvetljava in hrup zaradi prometa v višjih nadstropjih nista tako moteča kot v nižjih. Večja je tudi varnost – ne potrebujete rešetk na oknih, saj noben tat ne bo splezal tako visoko.

292_steeplechse_townhouse_b_picture.jpg

Nižja nadstropja in pritličje

Poleti je v nižjih nadstropjih manj vroče, saj ni toliko neposredne sončne svetlobe, ki bi pritiskala na okna in stene. Če pridejo obiskovalci, jih lažje sprejmete, saj tudi v nekaterih manjših večstanovanjskih stavbah vhodna vrata vodijo neposredno v stanovanje. Tako se vam ni treba nenehno oglašati na zvonec in odpirati nešteto vrat, ki vodijo do vašega stanovanja.

Če živite v hiši, je ta navadno obdana z zelenjem ali vsaj z manjšim dvoriščem, na katerem lahko uživate. Precej manj časa vam tudi vzame, da pridete ven iz stanovanja oziroma iz hiše, kot pa če bi živeli nekje visoko v stolpnici, saj se vam ni treba vzpenjati po stopnicah in ali čakati na dvigalo. Tudi selitev je tako precej lažja.