Kako lahko preprečite utopitev

Najpogostejša nevarnost med sproščanjem v vroči kopeli je zagotovo utopitev. Tako v notranjih bazenih kot tudi v kopalni kadi bi namreč morali sprejeti preventivne ukrepe, ki bodo koristili vsem družinskim članom. Za začetek bi morali poskrbeti, da vse naprave delujejo tako, kot bi morale, in da so vodne črpalke oziroma druge naprave brezhibne.

Drseča tla zavarujte pred zdrsi in padci tako, da po tleh okoli bazena ali masažne kadi položite nedrsečo kopalniško preprogo, ki vas bo stabilizirala takoj, ko z mokrimi nogami stopite nanjo. Priporočamo vam, da okoli kopalne kadi ali izhoda iz zaprtega bazena namestite oprijemalne palice, da se jih lahko za večjo stabilnost oprimete.

indoor_pool.jpg

Varnostni ukrepi

Topla oziroma vroča voda lahko povzroči nezavest ali hipertermijo – stanje zvišane telesne temperature. Zato je dobro, da temperaturo vode med namakanjem ohranjate pod 40 stopinj Celzija. Če vas v prostoru, polnem pare, nenadoma napade neprijetna vrtoglavica ali postanete zaspani, pa prostor takoj zapustite. V savno, bazen ali masažno kad, v kateri je natočena topla voda, prav tako nikoli ne hodite pod vplivom alkohola ali drog, saj se lahko kaj hitro onesvestite.

home_spa_1.jpg

Nosečnice bi se morale prej posvetovati s svojim zdravnikom, preden se prepustijo razvajanju v domačem zdravilišču. Tako se nikoli ne kopajte ali namakajte v vroči vodi sami, same brez nadzora pa ne pustite niti otrok, temveč jih vseskozi nadzorujte, da preprečite poškodbe in druge potencialne nevarnosti. Vse električne naprave, kot so denimo sušilniki za lase, pa za preprečitev udara električnega toka pospravite na varno in zaprto mesto, kjer jih para in vlaga ne bosta dosegli.