Lastniki hiše imajo največkrat težave, ko poskušajo preveč potreb stisniti v premajhen prostor ali pa nimajo jasne ideje, zakaj prizidek sploh potrebujejo. Priprave vam bodo zagotovile, da boste dobili več prostora za svojo družino in hkrati trdno investicijo v svojo prihodnost.

Namen

Najprej morate natančno premisliti, kakšen namen in funkcijo bodo imeli novi prostori, za kaj jih boste torej uporabljali. Ni dovolj, da imate le nejasno idejo, da pač potrebujete več prostora. Za vsako sobo morate vedeti, kdo jo bo uporabljal in kakšne dejavnosti bodo v njej potekale. Če boste kmalu dobili novorojenčka ali pa se bodo k vam priselili ostareli starši, je pametno zgraditi dodatno spalnico, kopalnico ali manjšo kuhinjo. Vsaka nova soba naj ima določen namen in lego, saj boste le tako lahko popolnoma izkoristili prostor.

1300379119_0.jpg

Položaj

Pomembno je tudi, kje boste dogradili nove prostore. Nekatere odločitve so preproste – na primer, če se odločite, da boste razširili kuhinjo. Dodatno spalnico je na primer lažje prizidati nad garažo, vendar pa boste pridobili več prostora, če jo umestite na dvorišče. Najpomembneje je, da se prizidek lepo sklada s hišo, tako da ni že na prvi pogled jasno, kateri prostori so bili zgrajeni prej in kateri pozneje.

Velikost in oblika prostora

Pri velikosti morate upoštevati življenjski slog in potrebe vaše družine. Če pogosto gostite zabave, naj bo soba, namenjena druženju z gosti, dovolj velika. Poskrbite, da bo v prostore prišlo dovolj naravne svetlobe in vgradite dovolj velika okna na ustrezna mesta. Premislite tudi, kam in kako boste umestili strešna okna, kamin ali vrata na dvorišče na zadnji strani hiše.

addition_7.jpg

Se naložba splača?

Pazite, da vas ne zanese pri kupovanju dragih dodatkov, ki jih ne potrebujete. Pred začetkom dozidave določite trenutno tržno vrednost vaše hiše ter kakšna naj bi bila njena tržna vrednost po dokončanju prizidka. Razlika v ceni je maksimalna količina denarja, ki ga lahko porabite. Tako se vam bo vloženi denar, če boste hišo prodali, povrnil.

Arhitektura

Ko se dokončno odločite, kje bo stal vaš prizidek, kakšen bo videti in koliko bo stal, je čas, da določite še podrobnosti celega projekta. Tudi notranjost prizidka se mora lepo skladati s preostankom hiše, prav tako zunanji videz, ki naj neslišno prehaja v celoto hiše. Vhodna vrata, okna, polkna… vse to mora biti izdelano v enakem slogu kot pri preostalem delu hiše.