Čistoča

Zamašeni žlebovi lahko povzročijo zastoj vode in razrast plesni. Redno jih čistite.

plesen1.jpg

Posvetite se problematičnim območjem

V večini gospodinjstev plesen ni tako zelo velik problem, da bi jo bilo treba sanirati, zelo priporočljivo pa je, da odpravite pogoje za njen nastanek. Na vlažna mesta, kot sta klet in kopalnica, postavite razvlaževalnik zraka, po prhanju pa vključite ventilator (pazite, da gre zrak iz prostora, ne nazaj vanj) ali pa odprite okna. Majhna območja plesni očistite z blago mešanico belila in vode ali uporabite belilno pršilo. Ukrepajte takoj.

Vlaga v notranjosti doma

Problemi z vlago v notranjosti doma po navadi nastanejo ob poplavah ali drugi večji škodi, ki jo povzroči voda. V takšnem primeru morate odstraniti poškodovano opremo, morebitne poškodbe strukture pa naj čim prej popravi strokovnjak. Zamenjajte vse mokre mavčnokartonske stene in talne obloge (les in preproge je mogoče posušiti). Temeljito posušite prizadeta območja, v roku 48 ur pa iz doma odnesite vse mokre revije, knjige in usnjene predmete.

plesen2.jpg

Pokličite strokovnjaka

Če škode, ki jo povzroči voda, ne odpravite takoj, pokličite strokovnjaka za odpravo plesni. Ravno tako ga pokličite, če niste povsem prepričani, ali se je plesen razvila ali ne.

Preverjajte vlago

Vlažna notranjost doma povzroči rast plesni. Uporabljajte klimatske naprave in razvlaževalnike zraka. Stopnjo vlažnosti lahko preverite z merilnikom vlažnosti. Če števec pokaže manj kot 60 odstotkov, potem ste lahko mirni.