Vse materiale pri gradnji uporabljamo še dandanes. Poglejmo si jih podrobneje.

Les

Les je zelo uporaben material za gradnjo. Lahko uporabimo samega ali pa ga kombiniramo z drugimi gradbenimi materiali. Lahko nam predstavlja samo dekorativni element, lahko pa je tudi nosilni del strukture. Les je lažji od kamna, ob odstranitvi vlage pa je tudi zelo močan. Zelo lahko ga je obdelovati.

Les ima tudi številne pomanjkljivosti: sčasoma razpade, zaradi vlage lahko gnije, zelo radi pa ga imajo tudi termiti. Velik problem predstavlja tudi njegova gorljivost. Kljub naštetemu pa se lahko les ohrani tudi zelo dolgo časa. Najstarejša lesena struktura na svetu je tempelj Horyu-ji na Japonskem, zgradili pa so ga v 8. stoletju.

opecna_hisa.jpg

Opeka

Opeka je po navadi narejena iz gline, iz nje pa so v antiki zgradili številne strukture: rimske akvadukte, Panteon in Veliki kitajski zid. Prvi zapis o opeki je sumerski, iz njega pa izhaja, da so bile te narejene iz mulja, ki so ga prinesle visoke vode. Mulj so pustili, da se je posušil na soncu, nato pa so ga izkopali in ga razbili na različno velike kose, ki so jih uporabili za gradnjo koč in drugih zgradb. Z nekaj eksperimentiranja so razvili kalupe, s katerimi so dobili enako velike opeke, ki jih je bilo mogoče veliko lažje zlagati skupaj. Stene so bile bolj ravne, vogali pa ostrejši.

Takšen način izdelovanja opek uporabljamo še danes. V suhem podnebju so takšne opeke zelo obstojne, v mokrih pa se kaj hitro spremenijo v blato. Rešitev so našli v visoki temperaturi. Na njej obdelana opeka je obstojna proti vremenu in ognju. Kot gradbeni material je zelo prijazna do uporabnika, saj je njena izdelava preprosta, z njo pa je tudi zelo lahko graditi.

Kamen

Kamen je večen, a ga je zelo težko prenašati in obdelovati. Njegova pomanjkljivost je tudi, da se pod določenim pritiskom zdrobi oziroma prelomi. A ker ga je v naravi dovolj in ga lahko učinkovito razrežemo, je zelo učinkovit in močan naravni material. Za razliko od opeke ga je mogoče (trajno) zložiti tudi brez malte, prenese pa tudi kar nekaj vertikalnega pritiska. Kamen se ne deformira, dobro prenaša vse vremenske razmere in je odporen proti ognju. Zaradi tega je zelo pripraven za gradnjo. Iz njega je zraslo veliko impresivnih struktur in kar škoda je, da ga pri modernih konstrukcijah uporabljajo bolj ali manj samo v dekorativne namene. Kamen so namreč izpodrinili cenejši in učinkovitejši gradbeni materiali. Novi, umetni materiali celo posnemajo videz kamna, so pa od njega veliko lažji in cenejši.

Kamen je zaradi svoje estetske vrednosti še vedno zelo priljubljen material in verjetno nikoli ne bo povsem izginil iz naših domov. Uporabljati so ga začeli že v kameni dobi (z njim so obtežili svoja šotorska zavetja), vsaj kot dekorativni element pa bo v zgradbah zagotovo še dolgo navzoč.

hisa_betonska.jpg

Beton

Beton je sestavljen iz kamna oziroma peska, ki mu primešamo vezivo - cement in vodo. Ko se mešanica posuši, otrdi. Gre za fleksibilen material, ki ga lahko oblikujemo na kraju samem ali pa ga vlijemo v modele, počakamo, da se strdi in ga šele nato uporabimo. Čeprav ga poznamo že stoletja, pa so šele leta 1860 ugotovili, da ga je mogoče okrepiti, zaradi česar se je njegova uporabnost naravnost razcvetela. Če beton okrepimo z jeklenimi palicami ali mrežami, dobimo izvrsten, fleksibilen, zanesljiv in ekonomičen material za stene, nosilce, temelje, plošče in druge elemente, ki jih potrebujemo za trdno konstrukcijo.

Železo in jeklo

Ko je človek začel graditi v višino namesto v širino, je potreboval močnejše gradbene materiale in temelje, ki so nase prevzeli breme težke konstrukcije. In jeklo je bila idealna rešitev za prevzem te naloge. Jeklo je železova zlitina, v kateri je poleg železa najpomembnejši element ogljik, lahko pa so dodani tudi drugi legirni elementi.

Jeklo lahko uporabimo samo, lahko pa ga zalijemo z betonom. Izdelanega po meri na gradbišču samo še privarijo, privijejo oziroma zakovičijo. Lahko ga stoodstotno recikliramo, kar je pri današnji vedno bolj ekološko usmerjeni gradnji zelo pomemben podatek. Jeklo je tudi relativno poceni izbira za gradbena podjetja.